PRZYSTAWKI,  ŚWIĘTA

ROLADA SZPINAKOWA Z SEREM RICOTTA

Wygląd pozostawia wiele do życzenia, głównie ze względu na kolor z zewnątrz, lecz taka rolada szpinakowa będzie ciekawym urozmaiceniem stołu przy wielu okazjach. I to nie tylko w karnawale 🙂

 

 
SKŁADNIKI:
 
  • 400 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego, ale dobrze odsączonego) 
  • 6 oddzielonych średnich jajek (używam tylko z wolnego wybiegu, który znam) 
  • 3 łyżeczki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
  • ok. 40 g wegetariańskiego sera w stylu parmezan + dodatkowo odrobina do posypania
  • 500 g sera ricotta
  • ok. 4 łyżeczki szczypiorku posiekanego (możesz dodać, ile chcesz) 
  • 1 czerwona papryka drobno pokrojona
  • 25 g posiekanych podprażonych orzechów laskowych + kilka do ozdoby
  • sól, pieprz, przyprawy
 
1. Nagrzej piekarnik do 190’C , wyłóż blachę papierem do pieczenia. 
 
2. Szpinak umieść w dużej i głębokiej patelni, dodaj 50 ml wody i gotuj, często mieszając, aż zmięknie – jak ja to mówię – zwiędnie 😉  
 
3. Wyłóż szpinak na sito, a następnie wypłucz zimną wodą. 
 
4. Wyciśnij nadmiar wody ze szpinaku. Zblenduj szpinak  z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i  wybranymi przyprawami. Gdybym robiła raz jeszcze, dodałabym czosnek:) Przełóż wszystko do dużej miski.
 
6. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywno .Wymieszaj 1/3 białek ze szpinakiem, następnie dodaj resztę białek, ale już delikatnie, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
 
7. Równomiernie rozłóż masę szpinakową na papierze do pieczenia, piecz ok. 15 min, aż ciasto będzie lekko złociste i plastyczne. Mi lekko przywarło do papieru, być może przyda się potrzymać w piecu nieco dłużej lub lekko posmarować dodatkowo papier tłuszczem. 
 
8. W międzyczasie na papier do pieczenia podobnej wielkości co ten w piekarniku zetrzyj parmezan.
 
9. Kiedy masa szpinakowa się upiecze, przewracając ją  razem z papierem “do góry nogami”, wyłóż ją na przygotowany papier z serem i poczekaj, aż wystygnie – niech sobie tak poleży razem z papierem.
 
10. Farsz: wymieszaj ricottę, szczypiorek, paprykę , posiekane orzechy, dopraw solą i pieprzem i dodaj dużo (!) ulubionych przypraw. Smakuj, próbuj, aż farsz będzie Ci odpowiadał.
 
11. Oderwij delikatnie papier z górnej części ciasta, rozłóż równomiernie na nim farsz. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego brzegu. Ser, którym był oprószony dolny papier, powinien się lekko roztopić i przykleić do rolady. Następnie ułóż roladę na podłużnym talerzu.  
 
12. Posyp dodatkowo parmezanem i posiekanymi podprażonymi orzechami.
 
Roladę można podawać od razu, ale jest równie smaczna po schłodzeniu w lodówce. 
 
 
 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *