OBIADY,  WEGAŃSKIE,  ZUPY

ZUPA PIECZARKOWA Z MARCHEWKĄ I POREM

Zupa pieczarkowa w nieco innym wydaniu 🙂 
Prosta, szybka i … naprawdę pyszna ! 

Składniki:

  • pół pora
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 średni korzeń pietruszki 
  • 500 g pieczarek  ( standardowe opakowanie ) 
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz

Szybka robota: 

1. Łodygę pora poszatkować na półtalarki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę i pietruszkę. Poszatkować pieczarki. Można użyć do tego szybszego sprzętu 😉 

2. Podsmażyć marchewkę z porem na dwóch łyżkach oleju. Dodać sól, pieprz. Gdy zaczną robić się miękkie, dołożyć poszatkowane pieczarki. 

3. Wrzucić warzywa do garnka, zalać ok. 1,5 litra bulionu warzywnego . 

4. Podgotować ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby lub ulubioną mieszanką przypraw nadającą się do zup. 
Można na koniec dodać odrobinę słodkiej śmietanki do smaku, posypać świeżą natką pietruszki. 

W prostocie siła ! 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *