ZUPA PIECZARKOWA Z MARCHEWKĄ I POREM
Zupa pieczarkowa w nieco innym wydaniu 🙂
Prosta, szybka i … naprawdę pyszna !
Składniki:
- pół pora
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 500 g pieczarek ( standardowe opakowanie )
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Szybka robota:
1. Łodygę pora poszatkować na półtalarki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę i pietruszkę. Poszatkować pieczarki. Można użyć do tego szybszego sprzętu 😉
2. Podsmażyć marchewkę z porem na dwóch łyżkach oleju. Dodać sól, pieprz. Gdy zaczną robić się miękkie, dołożyć poszatkowane pieczarki.
3. Wrzucić warzywa do garnka, zalać ok. 1,5 litra bulionu warzywnego .
4. Podgotować ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby lub ulubioną mieszanką przypraw nadającą się do zup.
Można na koniec dodać odrobinę słodkiej śmietanki do smaku, posypać świeżą natką pietruszki.
W prostocie siła !
9 komentarzy
Lillemar
Ma piękny kolor. Zupełnie nie wygląda jak pieczarkowa.
Taka Troche
Ciekawa jestem smaku 😛
Agat Green
Uwielbiam zaglądać. Zrobię taką zupę!
wegetari-anka
jest naprawdę prościutka w wykonaniu i zaskakująco smaczna 🙂 tylko trzeba dobrze doprawić 🙂
Esy, floresy, fantasmagorie
Ojjejeje jak dawno nie jadłam marchewkowej zupy 🙂 Dzięki za pomysł !
Zielona Utopia
Ooo, nie pogardziłabym taką zupką. 🙂
Beata Herbata
Naprawdę fajny przepis, zrobię ją 🙂
SzydelkoweCUDAsie
Zupy generalnie mi nie wychodzą, ale ta ma takie składniki, że spróbuję na pewno 😉
Grafy w Podróży
Robię dość podobną tylko jednak dodaję cebulę, no i obowiązkowo zabielana śmietaną albo mlekiem. Dobry przepis.