spaghetti z dyni
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  WEGAŃSKIE

SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ – WEGAŃSKIE

Dynia makaronowa 🙂 Dowiedziałam się o niej stosunkowo późno i to znów dzięki Mamie, która koniecznie chciała przygotować dla mnie coś oryginalnego i wege na obiad – taka Mami ! 
Delikatna w smaku, idealna dla osób na diecie. Poza tym jestem przekonana, że spaghetti z dyni makaronowej zasmakuje Wam wszystkim 🙂 
Po ugotowaniu jej miękisz rozpada się na pasemka. Ja jestem szczerze zakochana. Szkoda tylko, że tak trudno ją dostać w popularnych dyskontach. Ale jak dobrze poszukacie, to z pewnością gdzieś ją znajdziecie ! 



Przygotowanie dyniowego makaronu jest dziecinnie proste.

– rozcinamy dynię wzdłuż na pół (nie obieramy ze skórki) 
– “dziabiemy” widelcem miękisz kilkukrotnie 
– skrapiamy wnętrze dyni oliwą z oliwek 
– solimy, możemy też użyć pieprzu 
– wykładamy blachę papierem do pieczenia, następnie na to kładziemy połówki dyni (oczywiście środkiem do góry) 
– pieczemy 30 – 40 min w 200’C, aby środek dyni zrobił się mięciutki a skorupa twarda (przypiecze się mocno, na sztywno) 

Po wyciągnięciu dyni z piekarnika szarpiemy środek widelcem – w ten sposób zacznie tworzyć nam się piękne spaghetti 🙂 Dynia podania w takiej formie – w skorupie, która powstanie po wypieczeniu – jest niezwykle efektowna i dlatego może być prostym i szybkim pomysłem na ciekawą przystawkę przy wielu okazjach. 

Ja zwykle robię do niej jeszcze sos serowy lub pomidorowy, aby smakowało jeszcze lepiej 🙂

Skorupa dyni jest jak piękny, naturalny talerz 🙂 

Dynia makaronowa ma ok. 30 kcal / 100 g !

Jeżeli tak jak ja uwielbiasz wszelkie dynie, zapraszam Cię na wspaniałą wegańską zupę dyniową.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *