SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ – WEGAŃSKIE
Dynia makaronowa 🙂 Dowiedziałam się o niej stosunkowo późno i to znów dzięki Mamie, która koniecznie chciała przygotować dla mnie coś oryginalnego i wege na obiad – taka Mami !
Delikatna w smaku, idealna dla osób na diecie. Poza tym jestem przekonana, że spaghetti z dyni makaronowej zasmakuje Wam wszystkim 🙂
Po ugotowaniu jej miękisz rozpada się na pasemka. Ja jestem szczerze zakochana. Szkoda tylko, że tak trudno ją dostać w popularnych dyskontach. Ale jak dobrze poszukacie, to z pewnością gdzieś ją znajdziecie !
Przygotowanie dyniowego makaronu jest dziecinnie proste.
– rozcinamy dynię wzdłuż na pół (nie obieramy ze skórki)
– “dziabiemy” widelcem miękisz kilkukrotnie
– skrapiamy wnętrze dyni oliwą z oliwek
– solimy, możemy też użyć pieprzu
– wykładamy blachę papierem do pieczenia, następnie na to kładziemy połówki dyni (oczywiście środkiem do góry)
– pieczemy 30 – 40 min w 200’C, aby środek dyni zrobił się mięciutki a skorupa twarda (przypiecze się mocno, na sztywno)
Po wyciągnięciu dyni z piekarnika szarpiemy środek widelcem – w ten sposób zacznie tworzyć nam się piękne spaghetti 🙂 Dynia podania w takiej formie – w skorupie, która powstanie po wypieczeniu – jest niezwykle efektowna i dlatego może być prostym i szybkim pomysłem na ciekawą przystawkę przy wielu okazjach.
Ja zwykle robię do niej jeszcze sos serowy lub pomidorowy, aby smakowało jeszcze lepiej 🙂
Skorupa dyni jest jak piękny, naturalny talerz 🙂
Dynia makaronowa ma ok. 30 kcal / 100 g !
Jeżeli tak jak ja uwielbiasz wszelkie dynie, zapraszam Cię na wspaniałą wegańską zupę dyniową.
2 komentarze
Kamila
Już spotkałam się z tą dynią, choć do tej pory jeszcze nic z niej nie robiłam.
momontop
Wygląda bardzo ładnie i tak słonecznie 🙂