CURRY Z CIECIERZYCY Z RYŻEM – WEGAŃSKIE
Curry z ciecierzycy – łatwe w wykonaniu, idealne na obiady “do pracy”. Wysoka zawartość błonnika zapewni uczucie sytości na długo 🙂 Wartościowe i pyszne !
Składniki:
– ciecierzyca “ze słoika” (ok. 400g po odsączeniu)
– puszka/kartonik pomidorów
– kawałek startego imbiru (u mnie ok. 3-4 cm)
– 1 duża cebula
– 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– mleczko kokosowe (ok. pół puszki lub więcej)
– 2-3 łyżki cukru
– 3 ząbki czosnku
– cytryna
– ok. 1 – 2 łyżek mąki (jeśli wolimy lekko zagęszczony sos)
– przyprawy: kurkuma, kardamon, kminek (w ziarenkach), cynamon, papryka ostra i słodka, garam masala, świeża kolendra (ja dodałam jeszcze świeży tymianek, ale możecie to pominąć)
Wykonanie:
1. Na głębokiej i szerokiej patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę (możemy ją od razu nieco posolić) razem z posiekanym czosnkiem i startym imbirem (ok. 2-3 min).
2. Następnie do cebuli dodać wszystkie suche przyprawy – po ok. pół łyżeczki kurkumy, kardamonu, cynamonu, papryki słodkiej i ostrej, szczyptę ziaren kminku, odrobinę garam masala.
Podsmażać wszystko dalej, cały czas mieszając, by nie przypalić przypraw (dzięki takiemu zabiegowi wydobywamy ich najlepszy aromat).
3. Po chwili wlać pomidory z puszki (najlepiej takie w kawałkach), dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Gotować kilka minut.
4. Mleko kokosowe z puszki przeważnie jest rozwarstwione na część stałą i płynną. Przelać całą puszkę do miseczki, roztrzepać do jednolitej konsystencji. Następnie odlać ok. połowę, dodać łyżkę mąki, roztrzepać dokładnie i powoli dodawać do pomidorów z cebulą, energicznie mieszając.
Ponownie zagotować.
5. Dorzucić odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, dodać nieco soku z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem. Aby “podkręcić” ostrość, możemy użyć więcej imbiru czy ostrej papryki.
Podawać najlepiej z kilkoma listkami / natką świeżej kolendry . Pasuje idealnie!
Żółty ryż jaśminowy:
– 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
– po ok. pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i cynamonu
– łyżeczka soli
– szczypta kminku w ziarnach
Ugotować ryż do miękkości w wodzie z solą i przyprawami (bez kminku). Można przełożyć na patelnię i lekko dodatkowo podsmażyć z ziarenkami kminku.
8 komentarzy
Natalie
Kocham ciecierzycę, ale curry jeszcze z niej nie robiłam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wegetari-anka
to czas najwyższy !
Więcej niż efekt
O, super przepis 🙂 Zapiszę! 🙂
globfoterka
Uwielbiam wszystko co ma mleko kokosowe :). Poza tym ryż jaśminowy jest moim ulubionym.
Mrs Calluna
Lubię ciecierzycę, ale w takiej postaci wolę ją z ziemniakami.
https://www.facebook.com/AnjaBlogMotywacja/
Wszystko super. Zdrowe odżywianie to mega ważny temat. Jestem ba etapie odchudzania odstawiamy cukier i jest efekt wow. Kocham mięso, ale może w wakacje skuszę się n a detox.
VegeLuki
Świetny przepis :DD Dodany do zakładek ! Wiem co będzie jutro na obiad 😉 Muszę tylko pobiedz po ciecierzycę !!
Magdalena
Brzmi dobrze. Dzięki za przepis. Wypróbuje. Ostatnio szukam nowych przepisów, by gotować smacznie i zdrowo.