curry z ciecierzycy
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  WEGAŃSKIE

CURRY Z CIECIERZYCY Z RYŻEM – WEGAŃSKIE

Curry z ciecierzycy –  łatwe w wykonaniu,  idealne na obiady “do pracy”. Wysoka zawartość błonnika zapewni uczucie sytości na długo 🙂 Wartościowe i pyszne ! 

Składniki:

– ciecierzyca “ze słoika” (ok. 400g po odsączeniu)
– puszka/kartonik pomidorów 
– kawałek startego imbiru (u mnie ok. 3-4 cm)
– 1 duża cebula  
– 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 
– mleczko kokosowe (ok. pół puszki lub więcej) 
– 2-3 łyżki cukru
– 3 ząbki czosnku  
– cytryna
– ok. 1 – 2 łyżek mąki (jeśli wolimy lekko zagęszczony sos) 
– przyprawy: kurkuma, kardamon, kminek (w ziarenkach), cynamon, papryka ostra i słodka, garam masala, świeża kolendra (ja dodałam jeszcze świeży tymianek, ale możecie to pominąć) 

Wykonanie

1. Na głębokiej i szerokiej patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę (możemy ją od razu nieco posolić) razem z posiekanym czosnkiem i startym imbirem (ok. 2-3 min). 

2. Następnie do cebuli dodać wszystkie suche przyprawy – po ok. pół łyżeczki kurkumy, kardamonu, cynamonu, papryki słodkiej i ostrej, szczyptę ziaren kminku, odrobinę garam masala. 
Podsmażać wszystko dalej, cały czas mieszając, by nie przypalić przypraw (dzięki takiemu zabiegowi wydobywamy ich najlepszy aromat).

3. Po chwili wlać pomidory z puszki (najlepiej takie w kawałkach), dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Gotować kilka minut. 

4. Mleko kokosowe z puszki przeważnie jest rozwarstwione na część stałą i płynną. Przelać całą  puszkę do miseczki, roztrzepać do jednolitej konsystencji. Następnie odlać ok. połowę, dodać łyżkę mąki, roztrzepać dokładnie i powoli dodawać do pomidorów z cebulą, energicznie mieszając. 
Ponownie zagotować. 

5. Dorzucić odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, dodać nieco soku z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem. Aby “podkręcić” ostrość, możemy użyć więcej imbiru czy ostrej papryki.

Podawać najlepiej z kilkoma listkami / natką świeżej kolendry . Pasuje idealnie!



Żółty ryż jaśminowy:

– 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 
– po ok. pół łyżeczki kardamonu, kurkumy i cynamonu 
– łyżeczka soli 
– szczypta kminku w ziarnach

Ugotować ryż do miękkości w wodzie z solą i przyprawami (bez kminku). Można przełożyć na patelnię i lekko dodatkowo podsmażyć z ziarenkami kminku. 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *