zupa ze szpinakiem
OBIADY,  WEGAŃSKIE,  ZUPY

ZUPA ZE SZPINAKIEM Z NUTKĄ ORIENTU – WEGAŃSKA

Zupa ze szpinakiem z orientalnymi przyprawami – odkrycie mojej teściowej. Wygląda bardzo niepozornie, ale jest wspaniała. A na drugi dzień – jeszcze lepsza, gdyż wszystkie przyprawy jeszcze bardziej podbijają jej smak ! Jeśli lubicie nieco wyszukane zupy, z pewnością ta będzie strzałem w dziesiątkę.

 

Składniki:

  • 1 duży por
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ok 150-200 g świeżego szpinaku 
  • opakowanie makaronu ryżowego 
  • przyprawy: dowolna mieszanka indyjskich przypraw (ja użyłam mieszanki złożonej z curry, kardamonu, kolendry, kminu, cynamonu, kurkumy, garam masala), sól 



Wykonanie

1. Por siekamy na półtalarki, ziemniaki kroimy w drobne kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy olej, następnie na gorący tłuszcz wrzucamy por i ziemniaki. Podsmażamy ok. 10 min, co jakiś czas mieszając warzywa. 

3. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i gotujemy 10 – 15 min. aż ziemniaki zmiękną. 

4. Dolewamy ok. 800 ml wody,  ponownie zagotowujemy. 

5. Na koniec doprawiamy solą i wrzucamy posiekany świeży szpinak, znów krótko gotujemy. 

6. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, następnie przykrywamy na 10 min. i odcedzamy. 

7. Do miseczek/głębokich talerzy nakładamy wybraną ilość makaronu, dolewamy zupę i gotowe. 

Zupa ze szpinakiem jest przepyszna ! Wygląda dość niepozornie, jednak naprawdę zaskakuje 🙂 

Inspiracją do wykonania tej zupy był przepis znaleziony na blogu greenscarf

Z pewnością wrócę do tego przepisu.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *