dżem z moreli
PRZETWORY,  SŁODKOŚCI,  WEGAŃSKIE

DŻEM Z MORELI

Dżem z moreli

W moim rodzinnym domu, a raczej w jego ogrodzie, zawsze było pełno drzew morelowych. Niegdyś, jako dzieci uwielbiałyśmy wspinać się na nie, ponieważ ich gałęzie były najbardziej rozłożyste, co więcej, w koronach drzew z łatwością można było się ukryć. Z czasem drzewa niestety zestarzały się; potężne konary spadały z hukiem na ziemię rok po roku. 
Smak tych owoców kojarzy mi się z najpiękniejszymi chwilami dzieciństwa, chociaż mojej mamie pewnie mniej, ponieważ to ona zaprawiała setki słoików w upale. 
Dzisiaj w pełni doceniam jej pracę, zwłaszcza gdy patrzę na pełne półki zapraw w piwnicy. 
Ponieważ w przyszłym roku zamierzam już zupełnie sama zagospodarować całą spiżarkę, tego lata uczyłam się pilnie 😉 
Nowe drzewa już rosną ! 

Potrzebne nam będą :

  • ok 1 kg wypestkowanych moreli 
  • Żelfix 3:1 na bazie naturalnej pektyny (ponieważ chcemy, żeby był wege)  
  • 350 g cukru
  • duży garnek
  • słoiki



1. Morele umyć, a następnie wypestkować. 
2. Włożyć do garnka pokrojone na cząstki morele, wlać na dno ok 1 cm wody i gotować tak dlugo, aż zrobi sie “pulpa”, ponieważ morele musimy jakby rozgotować. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy.
3. Zostawić na chwilę do wystygnięcia, zblendować. 
4. Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodając Żelfix  3:1 (na bazie naturalnej pektyny owocowej) i cukier. W przepisie na opakowaniu mamy: 1 żelfix + 350 g cukru. 
5. Gotować ok. 1 minutę, stale mieszając. Gorącą masę nakładać do słoiczków (uprzednio umytch – wyparzonych), odwrócić do góry dnem i odstawić na ok. 5 min. Następnie odrocić na podstawę/dno słoika i poczekać do całkowitego wystygnięcia. 

Dżem z moreli – gotowy do spożycia i zagospodarowania spiżarni 😉 

Końcowa ilość zależy od wielkości Waszych słoiczków. 

Dżem z moreli wspaniale komponuje się z drożdżowym plackiem, który znajdziecie tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *