NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI, FETĄ I MASCARPONE
Dzisiaj naleśniki ze szpinakiem serwujemy z mamą Halinką 🙂
Jej pomysł dodania serka mascarpone złagodził smak słonej fety i lekko kwaskowatych pomidorów. Będzie smacznie i kalorycznie !
Składniki na naleśniki :
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody gazowanej
1 – 2 jajka (jeśli dwa, będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki)
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki na naleśniki roztrzepać mocno w misce, by je dokładnie połączyć. Odstawiamy na 15-30 min. W tym czasie będziemy przygotowywać farsz.
Farsz – składniki :
1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g)
pół słoika suszonych pomidorów
ok 125 g fety
ok 125 g mascarpone
2 zązbki czosnku
sól, pieprz
1. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy krótko drobno posiekany czosnek, dodajemy opłukany i lekko rozdrobniony szpinak i chwilę podduszamy, aby odparował.
Wrzucamy suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, rozdrobnioną fetę, odrobinę pieprzu i soli do smaku (uważajcie, bo feta jest już dość słona).
Na koniec mieszamy wszystko z serkiem mascarpone do uzyskania gęstej masy (serek musi się rozpuścić). Odkładamy farsz, by lekko przestygł.
2. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem.
3. Naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w ulubiony sposób (rulony, trójkąty itp.)
Smacznego !
3 komentarze
Anonimowy
Bardzo lubimy nalešniki super przepis.Goska
Olga
Wytrawne naleśniki i w dodatku moimi ulubionymi składnikami 🙂
cherrycolla vv
Ale mam teraz smaka na takie naleśniki!