DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI, FETĄ I MASCARPONE

Dzisiaj naleśniki ze szpinakiem serwujemy z mamą Halinką 🙂 

Jej pomysł dodania serka mascarpone złagodził smak słonej fety i lekko kwaskowatych pomidorów. Będzie smacznie i kalorycznie ! 

 

Składniki na naleśniki :
 
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody gazowanej 
1 – 2 jajka (jeśli dwa, będzie trzeba dodać odrobinę więcej mąki) 
1 łyżka oleju 
 
Wszystkie składniki na naleśniki roztrzepać mocno w misce, by je dokładnie połączyć. Odstawiamy na 15-30 min. W tym czasie będziemy przygotowywać farsz. 
 
Farsz – składniki :
1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 250 g) 
pół słoika suszonych pomidorów 
ok 125 g fety 
ok 125 g mascarpone
2 zązbki czosnku 
sól, pieprz 
 
 
1. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy krótko drobno posiekany czosnek, dodajemy opłukany i lekko rozdrobniony szpinak i chwilę podduszamy, aby odparował. 
Wrzucamy suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, rozdrobnioną fetę, odrobinę pieprzu i soli do smaku (uważajcie, bo feta jest już dość słona). 
Na koniec mieszamy wszystko z serkiem mascarpone do uzyskania gęstej masy (serek musi się rozpuścić). Odkładamy farsz, by lekko przestygł. 
 
2.  Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. 
 
3. Naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy w ulubiony sposób (rulony, trójkąty itp.)
 
Smacznego ! 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *