ZUPA Z KAPUSTY Z POMIDORAMI I KASZĄ PĘCZAK – WEGAŃSKA
Wegańska zupa z kapusty (z pomidorami i kaszą pęczak)
Rzadko robię zupy bez jakiegokolwiek rodzaju “zabielacza” typu mleczko kokosowe. gdyż te bez żadnego “białego” dodatku wydają mi się nieco jałowe. Tym razem zrobiłam wyjątek i naprawdę ani chwili nie żałowałam , ponieważ wegańska zupa z kapusty wyszła pyszna i aromatyczna 🙂 Samo zdrowie !
Do mojej zupy wykorzystałam:
- pół kapusty
- 8 świeżych pomidorów i kilka suszonych
- 3 garście kaszy pęczak
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- Przyprawy: liść laurowy, ostra papryka, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz
1. Zagotowujemy ok. 1,5 litra wody.
2. Wrzucamy kaszę pęczak, poszatkowaną kapustę, listek laurowy, drobno pokrojoną marchewkę, pokrojoną w talarki cebulę i por, kawałek selera, a następnie gotujemy wszystko ok. 15 min.
3. W czasie gotowania na osobnej patelni podduszamy pokrojone drobno świeże pomidory z gałązką rozmarynu, gdyż nada im cudowny aromat. Pod koniec duszenia dodajemy do nich sprasowany czosnek.
4. Finiszując, do zupy wrzucamy podduszone pomidory (już bez gałązki rozmarynu) , a następnie doprawiamy solą, pieprzem i innymi dowolnymi przyprawami z wymienionych powyżej.
5. Kawałek selera i listek laurowy możecie zostawić w środku lub wyjąć, gdyż mogą przeszkadzać przy nakładaniu zupy.
Przy okazji zapraszam Was na swoje konto na Instagramie : wegetari.anka – jest mnie tam całkiem dużo i bardzo lubię w ten sposób kontaktować się z Wami 🙂
Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Ewa Pe