zupa z kapusty
WEGAŃSKIE,  ZUPY

ZUPA Z KAPUSTY Z POMIDORAMI I KASZĄ PĘCZAK – WEGAŃSKA

Wegańska zupa z kapusty (z pomidorami i kaszą pęczak)

Rzadko robię zupy bez jakiegokolwiek rodzaju “zabielacza” typu mleczko kokosowe. gdyż te bez żadnego “białego” dodatku wydają mi się nieco jałowe. Tym razem zrobiłam wyjątek i naprawdę ani chwili nie żałowałam , ponieważ wegańska zupa z kapusty wyszła pyszna i aromatyczna  🙂 Samo zdrowie ! 

 

Do mojej zupy wykorzystałam:

  • pół kapusty
  • 8 świeżych pomidorów i kilka suszonych 
  • 3 garście kaszy pęczak 
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • Przyprawy: liść laurowy, ostra papryka, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz


1. Zagotowujemy ok. 1,5 litra wody. 

2. Wrzucamy kaszę pęczak, poszatkowaną kapustę, listek laurowy, drobno pokrojoną marchewkę, pokrojoną w talarki cebulę i por, kawałek selera, a następnie gotujemy wszystko ok. 15 min.

3. W czasie gotowania na osobnej patelni podduszamy pokrojone drobno świeże pomidory z gałązką rozmarynu, gdyż nada im cudowny aromat. Pod koniec duszenia dodajemy do nich sprasowany czosnek. 

4.  Finiszując, do zupy wrzucamy podduszone pomidory (już bez gałązki rozmarynu) , a następnie doprawiamy solą, pieprzem i innymi dowolnymi przyprawami z wymienionych powyżej. 

5.  Kawałek selera i listek laurowy możecie zostawić w środku lub wyjąć, gdyż mogą przeszkadzać przy nakładaniu zupy. 

Przy okazji zapraszam Was na swoje konto na Instagramie : wegetari.anka – jest mnie tam całkiem dużo i bardzo lubię w ten sposób kontaktować się z Wami 🙂 

Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Ewa Pe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *