carpaccio z buraka i cukinii
PRZEPISY,  PRZYSTAWKI,  SAŁATKI I SURÓWKI

Carpaccio z buraka i cukinii na rukoli

Carpaccio z buraka to mój faworyt na imprezach domowych. Przygotowanie tej sałatki jest błyskawiczne, poza tym za każdym razem znika z talerza w mgnieniu oka i wszystkim smakuje. Zamiast fety możecie użyć koziego sera – dla mnie ta wersja jest doskonała, ale niestety nie wszyscy w moim otoczeniu tolerują kozie czy owcze sery, dlatego często wybieram “bezpieczne” rozwiązanie.

 

carpaccio z buraka i cukinii

 

Do wykonania carpaccio z buraka i cukinii potrzebujemy:

  • ugotowane buraki (w zależności od wielkości dobieramy ilość – ja na jedną porcję użyłam jednego, bardzo dużego buraka)
  • rukola
  • cukinia
  • feta
  • sól, pieprz, kurkuma
  • sos balsamiczny
  • pestki słonecznika/dyni
  1. Na półmisku lub paterze rozrzucamy równomiernie rukolę, a następnie na niej układamy bardzo cienko pokrojone plasterki ugotowanego buraka.
  2. Cukinię kroimy wzdłuż przy pomocy obieraczki do warzyw w cieniutkie wstążki i podsmażamy je na odrobinie oleju dosłownie chwilkę, aby cukinia nam się nie rozpadła – smażąc, przewracamy bardzo delikatnie, aby nie rozerwać paseczków.  Następnie przyprawiamy pieprzem, solą i kurkumą do smaku.
  3. Na buraki kruszymy fetę (lub podajemy w kostkach), dodajemy pestki uprażonego słonecznika lub dyni. Wstążki cukinii zawijamy na widelec jak spaghetti i układamy na burakach. Całość polewamy sosem balsamicznym.

Smacznego ! 

One Comment

  • Gosia

    A ja dodatkowo podprazam pestki albo orzechy w miodzie – dają ciekawy słodki akcent 🙂 za to nie dodawałam nigdy cukinii, muszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *