ciasto pszczółka
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  SŁODKOŚCI

Ciasto Pszczółka

Ciasto Pszczółka pojawia się na naszych “rodzinnych imprezach” bardzo często. Zawsze robi je dla nas moja ciocia, która stale powtarza, że to już ostatni raz jak tyle piecze na Święta. Prawda jest jednak taka, że co roku stół aż ugina się od pysznych ciast, które przygotowuje. 

Ostatnio poprosiłam ją o przepis na “Pszczółkę”, bo smakuje ona dosłownie wszystkim. 

 

ciasto pszczółka maja

 

Masa – składniki:

  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich (bardzo drobno posiekanych)
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek śmietany 12%
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru

Ciasto- składniki:

  • 0,5 kostki masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na samym początku warto nagrzać piekarnik do 180’C.

Wykonanie – masa:

  1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, miód i cukier, stale mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy, mieszamy.
  2. Do masy dodajemy śmietanę i prużymy (na małym ogniu) ok. 4-5 min.

Wykonanie – ciasto:

  1. Z podanych składników ręcznie zagniatamy ciasto. Będzie nam łatwiej, jeśli uprzednio posiekamy masło. Jesli ciasto jest za twarde (np. daliśmy za małe jajka), możemy dodać odrobinę śmietany.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżką ciasto, dociskając i “wylepiając” formę równomiernie. Następnie na ciasto przekładamy masę orzechową prosto z patelni (jeszcze ciepłą), znów dociskamy łyżką.

Wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor, uważając, by nie przypalić za mocno miodowo-orzechowej masy.

Wierzch możemy polać lukrem, z pewnością będzie pasował!

Smacznego !

Jeśli szukasz świątecznych przepisów, zajrzyj tutaj.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *