kapusta z grzybami
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  PRZYSTAWKI,  SAŁATKI I SURÓWKI,  ŚWIĘTA,  WIELKANOC

Kapusta z grzybami – gotowana

Kapusta z grzybami – idealna nie tylko od święta 🙂 

 

Składniki: 

  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej
  • ok. 10 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 0,5 kostki masła
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe

Wykonanie:

  1. Suszone grzyby musimy namoczyć, najlepiej na dobę. Następnie drobno je szatkujemy i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. pół godziny.
  2. Kapustę również możemy poszatkować na mniejsze kawałki (jeśli jest bardzo kwaśna, warto przepłukać ją wodą przed gotowaniem).
  3. Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Przesmażamy je z poszatkowaną cebulą na patelni.
  4. Do kapusty dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą, grzyby wraz z zalewą, w której się gotowały, dodajemy masło, trochę soli i pieprzu oraz 2 listki laurowe.
  5. Gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając i uważając, by nie przypalić kapusty.
  6. W czasie gotowania doprawiamy do smaku.

Najlepiej przygotować ją na 2 dni przed planowanym przyjęciem, obiadem. Na drugi lub trzeci dzień jest najsmaczniejsza!

A co powiecie na zupę z kapusty z suszonymi pomidorami i kaszą pęczak? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *