pierniczki szwedzkie papparkakor
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

Pierniczki szwedzkie Pepparkakor

Pierniczki szwedzkie Pepparkakor – u nas miękkie, aromatyczne i … o nieco niespotykanym kształcie 🙂 

 

Składniki:

  • 150g melasy
  • 110g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 375g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

  1. Melasę, cukier trzcinowy i masło rozpuszczamy do połączenia składników i studzimy.
  2. Dodajemy resztę produktów, mieszamy, zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto jest bardzo miękkie.
  3. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je dość cienko i wykrawamy pierniczki za pomocą naszych ulubionych foremek. Dla pewności, by ciasto nie przywierało do wałka czy blatu, zamiast podsypywania mąką możemy wałkować je małymi porcjami, wkładając ciasto między papier do pieczenia – to mój ulubiony sposób.
  4. Każdą partię pieczemy ok. 8 minut w 180’C.

Z podanej porcji wyjdą Wam ok. 3-4 blachy pierniczków – takich, jak na zdjęciu.

Jeżeli wolisz tradycyjne świąteczne pierniczki zajrzyj tutaj.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *