pierniczki z masą krówkową
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

Pierniczki z masą krówkową

Pierniczki z masą krówkową

Moje ukochane ciasto na pierniczki, którego przepis przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie. W tym roku, oprócz tradycyjnych pierników, na wigilijnym stole zagoszczą maleńkie kuleczki nadziewane masą krówkową. Niby banalne połączenie, a nie można się od nich oderwać ! Są miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach. 

Przepis na ciasto piernikowe znajdziecie tutaj. Użyłam połowy porcji – starczyło na ok. 100 sztuk maleńkich pierniczków.

Jako formę wykorzystałam… plastikową formę do wykrawania “uszek” – małych pierożków, inaczej zwaną pierożnicą.

Gotowe ciasto piernikowe dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy. Następnie jedną część układamy delikatnie na formie do uszek, na każdy pierniczek wyciskamy odrobinę masy krówkowej, przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie “przejeżdzamy” wałkiem przez całą długość formy, sklejając w tej sposób brzegi pierniczków. Lekko uderzając o blat, wydobywamy wszystkie pierniczki. Przekładamy je szybko na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy 5-8 min w 180’C.

Gotowe !

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *