placki ruskie
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY

Placki ruskie

Jako ogromna miłośniczka pierogów ruskich, powinnam najpierw podzielić się z Wami przepisem właśnie na nie, ale tym razem zacznę od zaproponowania Wam czegoś nowego. Placki ruskie pierwszy raz zrobiła dla mnie mama.

Są idealnym rozwiązaniem, gdy nie chce lepić się nam pierogów, a mamy ogromną ochotę na ich smak !

 

Składniki na porcję dla 3 – 4 osób

  • 5 dużych ziemniaków (najlepiej ugotowanych dnia poprzedniego lub takich, które już ostygły)
  • 1 opakowanie sera twarogowego (ok. 200g)
  • 1 duża cebula
  • 1 – 2 jaja (jeśli spore, to wystarczy jedno)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Starajmy się pamiętać o proporcjach: 2/3 ziemniaków i 1/3 sera

  1.  Cebulę drobno siekamy, a  następnie podsmażamy na oleju.
  2. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce lub tłuczemy.
  3. Do ziemniaków dodajemy cebulkę i pokruszony ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Na koniec wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
  5. Łyżką do zupy nabieramy ciasto i formujemy w rękach nasze placki ruskie. Następnie obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Placuszki są delikatne i trzeba się z nimi równie delikatnie obchodzić, by nam się nie rozwaliły na patelni.

Placki ruskie świetnie współgrają z sosem czosnkowym, tak lubię je podawać najbadziej. Do tego jakaś lekka suróweczka i gotowe.

Moim zdaniem są dość pomysłowym i bardzo szybkim daniem obiadowym.

Spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakowały !

A może macie ochotę na kotlety z kaszy jaglanej, fasoli i marchewki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *