zupa pomidorowo-paprykowa
OBIADY,  PRZEPISY,  ZUPY

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

Zupa pomidorowo-paprykowa.

Bardzo szybki w wykonaniu krem z pomidorów i papryki, który może stanowić ciekawy zamiennik klasycznej “pomidorówki”. Polecam robienie przecieru pomidorowego na własną rękę !  

 

zupa pomidorowo-paprykowa
 

 

Składniki:

  • ok. 1,5 litra domowego przecieru pomidorowego (możecie też użyć gotowego soku pomidorowego i np. puszki czy kartonika pomidorów ze skórki)
  • 3-4 czerwone papryki
  • 2-3 kostki warzywne lub bulion warzywny w proszku (używam ekologicznych ze Szwecji, ale w Polsce chyba też można dostać takie z dobrym składem)
  • kwaśna śmietana
  • kilka listków bazylii lub pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz
  1. W osobnym garnku zalewamy paprykę wodą i gotujemy ok. 10 min. Papryki zostawiamy w wodzie i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Następnie obieramy papryki ze skórki i pozbywamy się pestek. Innym sposobem może być opalenie papryki nad płomieniem kuchenki gazowej (wówczas skórka również zejdzie) lub użycie specjalnej opalarki.
  2. Paprykę kroimy na części, wrzucamy do przecieru pomidorowego i blendujemy. Dodajemy 2-3 kostki warzywne i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Po wlaniu do talerza zupę dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany i np. bazylią.

Jeśli dla kogoś zupa jest zbyt intensywna w smaku, można przed podaniem zmieszać ją ze słodką śmietanką (równie dobrze sprawdzi się wegańska). 

A może masz ochotę na moją ulubioną zupę ze szpinakiem?

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *