ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA
Zupa pomidorowo-paprykowa.
Bardzo szybki w wykonaniu krem z pomidorów i papryki, który może stanowić ciekawy zamiennik klasycznej “pomidorówki”. Polecam robienie przecieru pomidorowego na własną rękę !
Składniki:
- ok. 1,5 litra domowego przecieru pomidorowego (możecie też użyć gotowego soku pomidorowego i np. puszki czy kartonika pomidorów ze skórki)
- 3-4 czerwone papryki
- 2-3 kostki warzywne lub bulion warzywny w proszku (używam ekologicznych ze Szwecji, ale w Polsce chyba też można dostać takie z dobrym składem)
- kwaśna śmietana
- kilka listków bazylii lub pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz
- W osobnym garnku zalewamy paprykę wodą i gotujemy ok. 10 min. Papryki zostawiamy w wodzie i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Następnie obieramy papryki ze skórki i pozbywamy się pestek. Innym sposobem może być opalenie papryki nad płomieniem kuchenki gazowej (wówczas skórka również zejdzie) lub użycie specjalnej opalarki.
- Paprykę kroimy na części, wrzucamy do przecieru pomidorowego i blendujemy. Dodajemy 2-3 kostki warzywne i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Po wlaniu do talerza zupę dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany i np. bazylią.
Jeśli dla kogoś zupa jest zbyt intensywna w smaku, można przed podaniem zmieszać ją ze słodką śmietanką (równie dobrze sprawdzi się wegańska).
A może masz ochotę na moją ulubioną zupę ze szpinakiem?
2 komentarze
Magdalena
wygląda przepysznie 🙂
wegetari-anka
dziękuję bardzo !!!