ciasto marchewkowe z ananasem
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  SŁODKOŚCI,  TŁUSTY CZWARTEK,  WIELKANOC

Ciasto marchewkowe z ananasem

Ciasto marchewkowe z ananasem 

Przepis na ciasto marchewkowe mogliście znaleźć już wcześniej na moim blogu – tutaj, jednak dzisiejsza wersja to istne szaleństwo. Jest odrobinę bardziej wymagające, ale jego smak naprawdę Was zaskoczy. Obłęd ! Przepis otrzymałam od mojego kuzyna, który mieszka w Kanadzie i twierdzi, że u nich ta wersja jest bardzo popularna. Musiałam więc spróbować!

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki (odsączonej z nadmiaru wody)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g bardzo drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody oczyszczonej, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 250 g (opakowanie) serka mascarpone
  • 100 g masła

Wykonanie polewy:

Mikserem ucieramy mascarpone z masłem. Następnie dodajemy cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając między kolejnymi partiami, aby powstała jednolita i gładka masa.

Wykonanie ciasta:

  1. Jajka ubijamy mikserem do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, powoli dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  2. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączymy wszystkie składniki.
  4. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji użyłam formy o wymiarach 21 cm x 21 cm, jednak to mniej więcej taka połowa tradycyjnej blachy – więc jeśli wolicie większą porcję, musicie podwoić ilość składników.
  5. Pieczemy 1 godzinę w 180’C (sprawdzając pod koniec patyczkiem, czy jest suchy – wówczas ciasto powinno być już gotowe).
  6. Wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwie części. Spód smarujemy 1/3 polewy, następnie przykrywamy górą ciasta i resztą kremu smarujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby krem porządnie zastygł.

Ciasto marchewkowe z ananasem jest jednym z moich ulubionych ciast! Polecam Wam ogromnie jego wykonanie. Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało 🙂 

 

 

One Comment

  • Ania

    Ciacho przepyszne wilgotne, cudnie pachnie, smakuje wybornie. Córa podkradła kawałek i zawołała – mamiiii, mniam mniam ! Zmniejszyłam cukier w kremie do 100g, gustujemy w mniej słodkich, a do masy zamiast masła dodałam śmietankę i…pokrojonego w kosteczkę ananasa, użyjcie koniecznie świeżego ! Wspaniałe ciacho, razem z tortem będzie grało jutro pierwsze skrzypce na urodzinach córeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *