Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
Dzisiaj proponuję Wam bardzo szybki i smaczny obiad – kotleciki z kaszy jaglanej z jajkami i pieczarkami. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku i sycące. Jemy je zazwyczaj z mizerią albo sałatką. Świetnie pasuje do nich także sos czosnkowy, który fajnie przełamuje dość subtelny jednak smak kotlecików.
Jeżeli wolicie wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej, to polecam Wam te z fasolą i marchewką.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
- 1 duża cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 8-10 średnich pieczarek
- 10 dag żółtego sera drobno startego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- mąka z siemienia lnianego do zagęszczenia
Do kotlecików świetnie będzie pasować natka pietruszki, którą możecie dodać do masy.
Wykonanie:
- Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie smażymy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy obrane i poszatkowane drobno pieczarki (można je zetrzeć na tarce), przesmażamy razem z cebulką.
- Ugotowane jajka drobno szatkujemy. Do kaszy dodajemy pieczarki z cebulką, 4 poszatkowane jajka i ser. Na koniec wbijamy surowe jajko, by połączyć masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Masa na kotleciki nie może być klejąca, zbyt rzadka. Najlepiej, jeśli będzie miała bardzo zwartą konsystencję. Aby to osiągnąć, zagęszczamy ją mąką z siemienia lnianego, która dobrze nam sklei kotleciki, dzięki czemu nie będą się rozpadały w czasie smażenia.
- Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe !
Niektórzy z Was pisali, że dobrze się pieką – ja jeszcze nie próbowałam 🙂
2 komentarze
Małgorzata
A w czym innym można jeczcze obtoczyć zamiast bułki tartej, żeby były bezglutenowe?
wegetari-anka
może płatki kukurydziane?