kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek

Dzisiaj proponuję Wam bardzo szybki i smaczny obiad – kotleciki z kaszy jaglanej z jajkami i pieczarkami. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku i sycące. Jemy je zazwyczaj z mizerią albo sałatką. Świetnie pasuje do nich także sos czosnkowy, który fajnie przełamuje dość subtelny jednak smak kotlecików. 

Jeżeli wolicie wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej, to polecam Wam te z fasolą i marchewką.

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100g)
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 10 dag żółtego sera drobno startego
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka z siemienia lnianego do zagęszczenia

Do kotlecików świetnie będzie pasować natka pietruszki, którą możecie dodać do masy.

Wykonanie:

  1. Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie smażymy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy obrane i poszatkowane drobno pieczarki (można je zetrzeć na tarce), przesmażamy razem z cebulką.
  2. Ugotowane jajka drobno szatkujemy. Do kaszy dodajemy pieczarki z cebulką, 4 poszatkowane jajka i ser. Na koniec wbijamy surowe jajko, by połączyć masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Masa na kotleciki nie może być klejąca, zbyt rzadka. Najlepiej, jeśli będzie miała bardzo zwartą konsystencję. Aby to osiągnąć, zagęszczamy ją mąką z siemienia lnianego, która dobrze nam sklei kotleciki, dzięki czemu nie będą się rozpadały w czasie smażenia.
  4. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe !

Niektórzy z Was pisali, że dobrze się pieką – ja jeszcze nie próbowałam 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *