makaron z sosem pieczarkowym
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY

Makaron z sosem pieczarkowym

Ostatnie propozycje posiłków to proste, tradycyjne obiady, które można wyczarować z rzeczy, które przeważnie ma się pod ręką. Na bardziej wyszukane potrawy musicie trochę poczekać, ponieważ teraz mam “fazę” na minimalizm 😉

A makaron z sosem pieczarkowym jest idealnym na to przykładem.

 

Składniki:

  • opakowanie pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietanki 18%
  • kilka łyżek sera mascarpone (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej
  • ew. łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

  1. Cebulę bardzo drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy na cieniutkie talarki.
  2. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na większej patelni na odrobinie (!) oleju. W czasie smażenia możemy ją lekko posolić.
  3. Kiedy zacznie przybierać złoty kolor dodajemy pieczarki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  4.  Wlewamy śmietankę lub śmietankę i ser mascarpone, mieszamy i chwilkę podgotowujemy. Gotowe !

Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, możemy go zagęścić. W tym celu dodajemy łyżeczkę mąki rozbełtaną w mleku i zagotowujemy sos, stale go mieszając.

Prościzna, ale za to jaka pyszna !

A może spróbujesz zrobić wegańskie spaghetti z dyni makaronowej ? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *