makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron ze szpinakiem? Jeszcze kilka lat temu nie chciałam słyszeć o takim połączeniu. Szpinak to taki koszmarek dzieciństwa chyba wielu z nas. Musiało minąć ze 30 lat, abym się do niego ponownie przekonała 😉 Teraz jednak uwielbiam go w każdej postaci – w sałatkach, w faszerowanych naleśnikach, wytrawnej roladzie a nawet w … zupie !

Dzisiaj proponuję Wam bardzo prosty i szybki obiad, jak większość moich ostatnich przepisów – makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone.

 

Składniki:

  • paczka makaronu penne
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • ok 150 g mascarpone
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ewentualnie ser feta i pestki słonecznika
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie w garnku według przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek drobno siekamy i chwilkę przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju – zalewy z suszonych pomidorów, używając do tego głębokiej i dużej patelni (przyda się do sporej ilości szpinaku).
  3. Szpinak myjemy, szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy go tak długo, aż “zwiędnie” a większość wody odparuje.
  4. Następnie dodajemy kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Utworzy się aksamitny sos serowo-szpinakowo-pomidorowy.
  5.  Ugotowany makaron polewamy gotowym sosem i gotowe.
  6. Uwaga – możemy dodać drobno pokrojoną fetę i podprażone pestki słonecznika, jednak ja bardzo lubię to danie w prostej formie, jaką podałam.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *