Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone
Makaron ze szpinakiem? Jeszcze kilka lat temu nie chciałam słyszeć o takim połączeniu. Szpinak to taki koszmarek dzieciństwa chyba wielu z nas. Musiało minąć ze 30 lat, abym się do niego ponownie przekonała 😉 Teraz jednak uwielbiam go w każdej postaci – w sałatkach, w faszerowanych naleśnikach, wytrawnej roladzie a nawet w … zupie !
Dzisiaj proponuję Wam bardzo prosty i szybki obiad, jak większość moich ostatnich przepisów – makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone.
Składniki:
- paczka makaronu penne
- opakowanie świeżego szpinaku
- ok 150 g mascarpone
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- ewentualnie ser feta i pestki słonecznika
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie w garnku według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek drobno siekamy i chwilkę przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju – zalewy z suszonych pomidorów, używając do tego głębokiej i dużej patelni (przyda się do sporej ilości szpinaku).
- Szpinak myjemy, szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy go tak długo, aż “zwiędnie” a większość wody odparuje.
- Następnie dodajemy kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Utworzy się aksamitny sos serowo-szpinakowo-pomidorowy.
- Ugotowany makaron polewamy gotowym sosem i gotowe.
- Uwaga – możemy dodać drobno pokrojoną fetę i podprażone pestki słonecznika, jednak ja bardzo lubię to danie w prostej formie, jaką podałam.