Piernik staropolski
Zapach piernika staropolskiego towarzyszył mi zawsze w okresie Bożego Narodzenia. Jego wykonanie zwykle pokładaliśmy w rękach seniorki rodziny i autorki przepisu – babci Dorotki. Podobnie było i w tym roku. Aromatyczne ciasto, domowe powidła z naszych węgierek, aksamitny, mleczny krem i bajeczne przybranie sprawiło, że piernik stał się prawdziwym królem świątecznego stołu.
Pamiętajcie jednak o najważniejszym – by piernik się udał, musi swoje “odleżeć” ! Dwa tygodnie to absolutne minimum, natomiast ideałem będzie miesiąc.
Ciasto piernikowe
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 12 dag masła
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 5 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 opakowanie przypraw korzennych
Wykonanie:
- W rondelku podgrzewamy miód, następnie dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia się składników. Nie zagotowujemy ! Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masa zrobi się gęsta.
- Dodajemy jajka, mąkę, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, przyprawy i orzechy. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na… miesiąc ! Dokładnie tak. Przykrywamy pojemnik folią i cierpliwie czekamy na Święta.
- Tuż przed nimi – najlepiej ok. 2 – 3 dni – masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą / mąką i pieczemy w 180’C ok. 1 godzinę, sprawdzając pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem, czy ciasto na nim nie zostaje.
- Przekładamy powidłami albo kremem, jednak najlepiej jednym i drugim.
- Wierzch dekorujemy według uznania, można polać go czekoladą i ładnie przybrać migdałami, orzechami lub czymkolwiek chcecie.
Krem mleczny
Składniki:
- 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie:
- Zanim przystąpimy do głównych czynności, z 500 ml mleka odlewamy połowę. W tej ilości mleka dokładnie rozprowadzamy obie mąki (tak, nie było grudek). Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem w rondelku. W momencie wrzenia dodajemy naszą mieszankę mleka z mąkami i energicznie mieszamy (ponownie zagotowując), aż powstanie nam gęsta budyniowa masa.
- Zdejmujemy rondel z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do misy miksera wrzucamy miękkie masło o temperaturze pokojowej i dokładnie miksujemy, dodając powoli po jednej łyżce wystudzonej masy i dokładnie rozcierając wszystko do czasu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Polewa
Składniki:
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 0,5 kostki masła
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie pod koniec skrapiamy zimną wodą i mieszamy (prawdopodobnie dzięki temu zabiegowi polewa będzie się świecić – tak przynajmniej twierdzi moja babcia ! )
Nasz piernik staropolski możemy tak naprawdę przełożyć czymkolwiek chcemy. Jednak ja najbardziej lubię połączenie dwóch warstw – z powidłami i kremem mlecznym.
Dajcie znać, jak Wam wyszedł!
A może wolisz małe pierniczki z nadzieniem krówkowym ?