piernik świąteczny przepis
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

Piernik świąteczny

Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na piernik mojej Babci, jednak dzisiaj przyszła kolej na ten maminy. Tradycyjny piernik świąteczny, bez udziwnień. Ten przepis również przechodził z pokolenia na pokolenie. 

Z podanych składników wychodzą porcje na dwie tradycyjne keksówki. 

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 75 dag mąki
  • 2 małe opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 – 4 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka zmielonej kawy
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, morele suszone (tak, żeby wszystkiego było ok. 2 szklanki)

Wykonanie:

  1. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy.
  2. Rozpuszczamy miód z cukrem i masłem w garnku. Następnie studzimy.
  3. Dodajemy do tego 2 całe jajka, 2 szklanki mleka, olej, kakako i kawę, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz przyprawą korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, a na koniec dodajemy posiekane bakalie i delikatnie ponownie mieszamy.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180’C ok. 1 godzinę, sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem, czy jest suchy i ciasto na nim nie zostaje.

Warto poznać przepis na piernik staropolski mojej Babci, który jest odrobinę trudniejszy w wykonaniu, jednak tak pyszny, iż naprawdę warto poświęcić czas na jego przyrządzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *