Piernik świąteczny
Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na piernik mojej Babci, jednak dzisiaj przyszła kolej na ten maminy. Tradycyjny piernik świąteczny, bez udziwnień. Ten przepis również przechodził z pokolenia na pokolenie.
Z podanych składników wychodzą porcje na dwie tradycyjne keksówki.
Składniki:
- 0,5 kg miodu
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 75 dag mąki
- 2 małe opakowania proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 – 4 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżka zmielonej kawy
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone, morele suszone (tak, żeby wszystkiego było ok. 2 szklanki)
Wykonanie:
- Wszystkie bakalie dokładnie siekamy.
- Rozpuszczamy miód z cukrem i masłem w garnku. Następnie studzimy.
- Dodajemy do tego 2 całe jajka, 2 szklanki mleka, olej, kakako i kawę, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz przyprawą korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy ręcznie, a na koniec dodajemy posiekane bakalie i delikatnie ponownie mieszamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180’C ok. 1 godzinę, sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem, czy jest suchy i ciasto na nim nie zostaje.
Warto poznać przepis na piernik staropolski mojej Babci, który jest odrobinę trudniejszy w wykonaniu, jednak tak pyszny, iż naprawdę warto poświęcić czas na jego przyrządzenie.