pierogi z ciasta francuskiego
PRZEPISY,  PRZYSTAWKI

Pierogi z ciasta francuskiego z marchewką i imbirem

Pierogi z ciasta francuskiego 

Czasami nie mamy czasu, by samodzielnie bawić się w robienie ciasta francuskiego i powiedzmy sobie szczerze – chyba każdy z nas sięgał już kiedyś po gotowe rozwiązania. Pierogi z ciasta francuskiego o ciekawym, słodko-wytrwanym smaku są świetnym pomysłem na przystawkę, lunch, imprezę czy wycieczkę. Są równie dobre na ciepło, jak i na zimno !  

Składniki: 

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 150 g)
  • 2 duże marchewki
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżeczki cukru
  • sok z całej pomarańczy i odrobina startej skórki
  • ok. 2-3 cm startego kawałek imbiru
  • przyprawy: czarny sezam do posypania, po 1/2 łyżeczki: kminku w proszku, tymianku, papryki słodkiej, chilli, odrobina szafranu (niekoniecznie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz (na koniec do doprawienia)

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy miskę, w której będziemy mieszać składniki farszu. Skruszamy do niej cały ser feta. Marchewkę ścieramy następnie na najdrobniejszych oczkach tarki.
  2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a następnie na jej środek wsypujemy cukier, który skrapiamy ok. 2 łyżkami soku z pomarańczy. Podgrzewamy (najlepiej nie mieszając) ok 2 minuty do momentu, aż cukier zbrązowieje (najpierw pojawią się bąbelki). Wtedy wlewamy resztę soku z pomarańczy, pozostawiając jednak 2-3 łyżki do farszu.
  3. Dodajemy do tego starty imbir, szczyptę startej skórki z pomarańczy i przyprawy (oprócz sezamu).
  4. Mieszamy i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i przesmażamy ok. 2 minuty. Całość wsypujemy do miski z fetą, dodajemy resztę soku z pomarańczy, oliwę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem (nie musimy używać soli, feta jest już dość słona).
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220’C. Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż kroimy na równe 3 części. Na samej górze każdego “paska” kładziemy kulkę z farszu, następnie według zdjęcia poniżej zakładamy ciasto przez farsz, dociskamy brzegi, powtarzając ruch na zmianę w dół, tworząc pierożki. Na koniec ucinamy nadmiar ciasta, sklejamy w miejscu złączenia palcami.
  6.  Gotowe pierożki odkładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  7. Pieczemy ok. 15 min w 220’C do zrumienienia.

pierożki z ciasta francuskiego

A może masz ochotę na ciasto marchewkowe? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *