kotlety z kalafiora
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora to takie nasze rodzinne schabowe 😉 I nie chodzi mi o to, że są podobne do nich w smaku, ale równie często goszczą na naszym stole co schabowy na talerzu u przeciętnego Kowalskiego. Lubimy je bardzo. Są proste i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim naprawdę super smaczne.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 0,5 szklanki mąki (ok. 120 g)
  • 1 średnia drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki startego sera (najlepiej parmezan, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły żółty ser)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz wg uznania (ja użyłam 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczki pieprzu)
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

  1. Kalafiora w mniejszych kawałkach wkładamy do mikrofali i podgrzewamy 15 min. Ja nastawiam moc 800W.
  2. Po wystygnięciu w większej misce rozgniatamy go dość mocno, zupełnie jak ziemniaki na puree. To od Was zależy, czy wolicie bardzo drobno rozgniecionego kalafiora, czy zostawicie większe cząstki.
  3. Dodajemy mąkę, cebulę, czosnek, nać pietruszki, starty ser, wbijamy jajko. Mieszkamy dokładnie, doprawiając jednocześnie według uznania solą i pieprzem.
  4. Na koniec formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż porządnie się zrumienią. Jeśli kotleciki są za rzadkie, dodajcie odrobinę więcej mąki lub bułki tartej do środka.

Kotlety z kalafiora podajemy z ulubioną surówką i dodatkami. Mi pasuje do nich zwykła surówka z kapusty kiszonej. Nie gotuję już ziemniaków, ryżu czy kaszy, gdyż kotlety są bardzo sycące. Świetnie sprawdzi się też jogurt grecki albo tzatziki.

A może wolicie wegańską koftę?

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *