sałatka z selera z winogronami
PRZEPISY,  SAŁATKI I SURÓWKI

Sałatka z selera naciowego z winogronami

Od jakiegoś czasu na kolację jem tylko sałatki. Brakowało mi jednak ostatnio czegoś ciekawego, oryginalnego, przełamującego tradycyjne, powtarzane w kółko smaki. Przyjaciółka podsunęła mi przepis na sałatkę z selera naciowego – na samym początku nie byłam do końca przekonana, bo sam smak selera nie do końca do mnie przemawia. Ale posłusznie wykonałam sałatkę według jej instrukcji i … o jakże się zdziwiłam. Sałatka od razu skradła moje serce, domowników i gości. Teraz muszę robić ją bardzo często, bo ciągle ktoś się o nią upomina! 

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO Z WINOGRONAMI

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowego (wystarczą 2-3)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście/kiść winogron bezpestkowych
  • 2 garście orzechów włoskich
  • ok 100g żółtego sera w kostce
  • majonez
  • jogurt grecki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Łodygi selera myjemy i kroimy w drobne paseczki.
  2. Cebulę siekamy w dowolny sposób, ja lubię to robić dość drobno.
  3. Jeśli nasze winogrona są większe, przekrawamy je na pół lub na cztery części.
  4. Orzechy włoskie skruszamy w dłoniach.
  5. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę.
  6. W większym kubku mieszamy w dowolnej ilości majonez z jogurtem greckim (jeśli chcemy, by sałatka była bardziej “fit”- dodajemy mniej majonezu a więcej jogurtu). Następnie powstały sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  7. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Smacznego !

Koniecznie dajcie znać, czy sałatka z selera, a właściwie samo połączenie dość ostrego  smaku i słodkich winogron przypadło Wam do gustu.

Jeśli lubisz dość wyszukane sałatki, polecam Ci makaronową z czosnkiem i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *