Sałatka z selera naciowego z winogronami
Od jakiegoś czasu na kolację jem tylko sałatki. Brakowało mi jednak ostatnio czegoś ciekawego, oryginalnego, przełamującego tradycyjne, powtarzane w kółko smaki. Przyjaciółka podsunęła mi przepis na sałatkę z selera naciowego – na samym początku nie byłam do końca przekonana, bo sam smak selera nie do końca do mnie przemawia. Ale posłusznie wykonałam sałatkę według jej instrukcji i … o jakże się zdziwiłam. Sałatka od razu skradła moje serce, domowników i gości. Teraz muszę robić ją bardzo często, bo ciągle ktoś się o nią upomina!
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO Z WINOGRONAMI
Składniki:
- kilka łodyg selera naciowego (wystarczą 2-3)
- 1 czerwona cebula
- 2 garście/kiść winogron bezpestkowych
- 2 garście orzechów włoskich
- ok 100g żółtego sera w kostce
- majonez
- jogurt grecki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Łodygi selera myjemy i kroimy w drobne paseczki.
- Cebulę siekamy w dowolny sposób, ja lubię to robić dość drobno.
- Jeśli nasze winogrona są większe, przekrawamy je na pół lub na cztery części.
- Orzechy włoskie skruszamy w dłoniach.
- Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę.
- W większym kubku mieszamy w dowolnej ilości majonez z jogurtem greckim (jeśli chcemy, by sałatka była bardziej “fit”- dodajemy mniej majonezu a więcej jogurtu). Następnie powstały sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Smacznego !
Koniecznie dajcie znać, czy sałatka z selera, a właściwie samo połączenie dość ostrego smaku i słodkich winogron przypadło Wam do gustu.
Jeśli lubisz dość wyszukane sałatki, polecam Ci makaronową z czosnkiem i koperkiem.