ciasto pijak przepis
PRZEPISY,  SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

Ciasto Pijak – z makiem, budyniem i biszkoptami.

Przepis z zeszytu mojej mamy. Nie robiła tego ciasta wieki!

Przepis skradziony, Ciasto Pijak wędruje do Was !

Użyłam standardowej blachy na ciasto.

Biszkopt makowy- spód:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku (ja użyłam mielonego)
  • 15 dag wiórków kokosowych
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera.
  2. Cukier do piany z białek dodajemy stopniowo, dopiero wtedy kiedy piana jest już sztywna i ubijamy jeszcze chwilę.
  3. Mak i wiórki kokosowe wsypujemy stopniowo do masy jajecznej i szpatułką – dokładnie lecz delikanie – mieszamy. Staramy się, aby masa nie straciła na puszystości.
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 20 min (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego zawsze sprawdzamy patyczkiem – jeżeli jest suchy i nie zostaje na nim lepka warstwa, ciasto jest gotowe).
  5. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, przygotowując w tym czasie masę budyniową.

Masa budyniowa:

(Zamiast masy budyniowej możemy użyć kremu do karpatki lub samemu własnoręcznie wykonać budyń, ale jeśli się spieszymy gotowe będą idealnym rozwiązaniem)

  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 kostki masła
  • mleko (w zależności od przepisu na opakowaniu z budyniem)
  1. Budyń z dwóch porcji przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze, aby od razu był słodzony. By na budyniu nie powstał kożuch,  nakrywamy folią spożywczą. Po wystudzeniu budyń łączymy z miękkim masłem. Miksujemy do osiągnięcia konsystencji gładkiego kremu.
  2. Na biszkopcie rozprowadzamy dokładnie nasz krem budyniowy.

Wierzchnia warstwa biszkoptowa:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (zużyłam ok. 20 sztuk)
  • 2 kieliszki wódki
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  1. Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Po rozpuszczeniu cukru wlewamy 2 kieliszki wódki (stąd nazwa Ciasto Pijak), mieszamy i taką miksturą nasączamy nasze biszkopty.
  2. Na masie budyniowej układamy biszkopty jeden obok drugiego, a następnie przygotowujemy polewę.

Polewa

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  1. Wszystkie składniki musimy wymieszać i zagotować, następnie chwilę odczekać i jeszcze letnią pokryć biszkopty.

Smacznego! 

A może zamiast przepisu na Ciasto Pijak, wolisz super pyszne ciasto marchewkowe z ananasem?

Zapraszam Cię ponadto na moje konto na Instagramie, gdzie jestem dość aktywna 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *