dal zupa z soczewicy
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY,  WEGAŃSKIE,  ZUPY

Dal Shorba – danie lub indyjska zupa z soczewicy i pomidorów

Dal Shorba to zupa, którą zjadłam w czasie lunchu w restauracji ” The taste of curry” w warszawskim Rembertowie. Była tak pyszna, że postanowiłam odtworzyć ją w domu. Standardowe przepisy, jakie znajdywałam w internecie, nie oddawały jednak jej smaku – ciągle wydawała mi się za kwaśna. Zrobiłam ją więc po swojemu i w końcu wyszła prawie tak pyszna, jak gotowana przez super kucharzy w Rembertowie. Wkrótce zacznę cykl o restauracjach w Polsce 🙂

Składniki:

  • 2 cebule (użyłam 1 białej i 1 czerwonej)
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody (lub więcej)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka mleczka kokosowego
  • kawałek imbiru (w zależności od upodobań, ja użyłam ok. 4 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw indyjskich
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz – do smaku
  • cukier/syrop z agawy – do smaku

Dal można jeść na wiele sposobów – jako zupę lub jako gęste danie. Ja lubię ta drugą wersję. Jeśli wolicie, aby danie było bardziej płynne, użyjcie więcej wody.

Wykonanie:

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odstawiamy na bok.
  2. Cebulę siekamy dość drobno lub w większe pióra (w zależności od upodobań – ja lubię drobno posiekaną).
  3. Na dno dużego garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (sól i pieprz możemy zostawić na koniec, by ostatecznie doprawić danie), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty jak najdrobniej imbir i chwilę przesmażamy, uważając, by nie przypalić cebuli.
  4. Do garnka wrzucamy pomidory i znów chwilkę przesmażamy.
  5. Następnie do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą i dusimy do momentu, aż soczewica zmięknie (u mnie trwało to ok 15 min). W międzyczasie mieszamy, by nie przypalić dania. Jeśli jest za gęste, dodajemy wody.
  6. Na koniec wlewamy całą puszkę mleczka kokosowego (jeśli rozwarstwi się nam na dwie części – stałą i płynną – to przed dodaniem mleczka do garnka musimy je dobrze rozmieszać, by było jednolite).
  7. Doprawiamy danie solą, pieprzem, sokiem z limonki i … cukrem lub syropem z agawy, bądź innym ulubionym “słodzidłem” – dania indyjskie moim zdaniem muszą być nieco słodkie i naprawdę warto je odrobinę posłodzić. Ja użyłam ok 2 łyżek syropu z agawy. Jeśli danie jest zbyt łagodne, dodajcie więcej imbiru (możecie np. posypać gotowe danie startym imbirem tuż przed podaniem), ostrej papryki, chilli itp.

Smacznego! Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało !

Jeśli lubicie indyskie smaki, spróbujcie mojego ulubionego curry z ciecierzycy.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *