Kotlety ziemniaczane z serem cheddar i twarogiem
Dostałam cały wór ziemniaków i postanowiłam zrobić z nich pożytek 😉 Efektem są kotlety ziemniaczane z serem cheddar i twarogiem, które wymyśliłam z tego, co miałam akurat pod ręką. Niestety trochę przesadziłam z ilością, bo wyszło aż 15 sztuk, dlatego jeśli myślicie o nieco mniejszej porcji, zredukujcie ilość składników.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1 kg ziemniaków
- opakowanie twarogu białego półtłustego (250g)
- ok. 150 g sera cheddar startego na drobnych oczkach
- 1 duży por
- 1 duża cebula ( ja użyłam czerwonej )
- 3 łyżki mleka (użyłam roślinnego)
- 1 łyżka masła
- ok. 6 łyżek mąki ryżowej
- bułka tarta
- 1-2 jajka
- sól, pieprz
Dodatkowo można dodać szczypior lub natkę pietruszki.
Wykonanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- W tym czasie na osobnej niewielkiej patelni podsmażamy na odrobinie oleju bardzo drobno posiekany por i cebulę.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy razem z mlekiem i masłem, twarogiem i serem cheddar.
- Następnie do ziemniaków i sera dodajemy por i cebulę, doprawiamy porządnie solą i pieprzem (aby placuszki nie wyszły zbyt mdłe).
- Do masy dodałam pół dużego, rozbełtanego jajka i 5-6 łyżek mąki ryżowej. Zanim usmażycie kilka klopsów, spróbujcie z jednym – jeśli będzie się rozpadał na patelni, to należy dodać więcej mąki.
- Mieszamy dokładnie masę, w tym momencie możemy też dodać szczypiorek lub natkę pietruszki (ja akurat nie miałam, ale pasowałyby super).
- Z masy formujemy niewielkie, okrągłe kotlety, następnie smarujemy cieniutką warstwą jajka rozbełtanego z 2 łyżkami wody i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron – do zrumienienia (mniej więcej po 2 -3 min).
Kotlety ziemniaczane z serem najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej lub czymś ostrawym w smaku. Ja podałam je również z ryżem basmati. Świetnie sprawdzi się także sos czosnkowy albo tzatziki.
Smacznego !