Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym
Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym
Uwielbiam wszelkie makarony. Niestety. Lubię kombinować z sosami – ten wymyśliłam niedawno na szybko, bo chciałam zużyć to, co miałam w lodówce 🙂 Myślę, że wyszło bardzo smacznie. Ale to już musicie ocenić sami.
Składniki:
- ulubiony makaron
- opakowanie pieczarek (200-250g)
- 1 cukinia
- pęczek koperku (lub dowolna jego ilość w zależności od upodobań – cały daje dość wyrazisty smak)
- 1 duża cebula
- ok. 150 – 200 ml śmietanki 18%
- kilka łyżek sera mascarpone (opcjonalnie) – daje pyszny, kremowy smak, ale jest kaloryczny 😉
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- olej
- w razie potrzeby: odrobina mąki do zagęszczenia sosu ( jeśli użyjemy więcej serka mascarpone, zapewne nie będzie takiej potrzeby)
- możemy dodać ząbek czosnku, w zależności od upodobań
W przypadku tego przepisu nie musimy się sztywno trzymać ilości składników. Jeśli np. chcemy, by sosu było więcej, dodajemy więcej śmietanki i mascarpone, jednocześnie mocniej doprawiając danie solą, pieprzem i kurkumą. Tak samo z warzywami, jeśli lubimy bardzo gęste sosy, dodajmy ich więcej.
Wykonanie:
Wybrany makaron w czasie przygotowywania sosu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę bardzo drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy na cieniutkie talarki. Cukinii natomiast nie obieramy ze skórki i kroimy ją na mniejsze kawałeczki. Ja usuwam też pestki.
- Zaczynamy od podsmażenia cebuli na większej, głębokiej patelni (lub w dużym rondelku) na odrobinie (!) oleju. W czasie smażenia możemy ją lekko posolić.
- Kiedy zacznie przybierać złoty kolor / zeszkli się dodajemy pieczarki i cukinię oraz kurkumę. Mieszamy a następnie przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli lubimy możemy dodać ząbek czosnku.
- Wlewamy śmietankę lub śmietankę i ser mascarpone, mieszamy i chwilkę podgotowujemy, w międzyczasie siekamy drobno koperek.
- Wrzucamy koperek, mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli lub pieprzu. Gotowe !
Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, możemy go zagęścić. W tym celu dodajemy łyżeczkę mąki rozbełtaną w odrobinie mleka/śmietanki/wody i zagotowujemy sos, stale go mieszając.
Prościzna, ale za to jaka pyszna !
A może spróbujesz zrobić pyszne i proste indyjskie danie Dal Shorba?