makaron z sosem pieczarkowo cukiniowym
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY

Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym

Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym 

Uwielbiam wszelkie makarony. Niestety. Lubię kombinować z sosami – ten wymyśliłam niedawno na szybko, bo chciałam zużyć to, co miałam w lodówce 🙂 Myślę, że wyszło bardzo smacznie. Ale to już musicie ocenić sami.

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • opakowanie pieczarek (200-250g)
  • 1 cukinia
  • pęczek koperku (lub dowolna jego ilość w zależności od upodobań – cały daje dość wyrazisty smak)
  • 1 duża cebula
  • ok. 150 – 200 ml śmietanki 18%
  • kilka łyżek sera mascarpone (opcjonalnie) – daje pyszny, kremowy smak, ale jest kaloryczny 😉
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • olej
  • w razie potrzeby: odrobina mąki do zagęszczenia sosu ( jeśli użyjemy więcej serka mascarpone, zapewne nie będzie takiej potrzeby)
  • możemy dodać ząbek czosnku, w zależności od upodobań

W przypadku tego przepisu nie musimy się sztywno trzymać ilości składników. Jeśli np. chcemy, by sosu było więcej, dodajemy więcej śmietanki i mascarpone, jednocześnie mocniej doprawiając danie solą, pieprzem i kurkumą. Tak samo z warzywami, jeśli lubimy bardzo gęste sosy, dodajmy ich więcej.

Wykonanie:

Wybrany makaron w czasie przygotowywania sosu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  1. Cebulę bardzo drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy na cieniutkie talarki. Cukinii natomiast nie obieramy ze skórki i kroimy ją na mniejsze kawałeczki. Ja usuwam też pestki.
  2. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na większej, głębokiej patelni (lub w dużym rondelku) na odrobinie (!) oleju. W czasie smażenia możemy ją lekko posolić.
  3. Kiedy zacznie przybierać złoty kolor / zeszkli się dodajemy pieczarki i cukinię oraz kurkumę. Mieszamy a następnie przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli lubimy możemy dodać ząbek czosnku.
  4.  Wlewamy śmietankę lub śmietankę i ser mascarpone, mieszamy i chwilkę podgotowujemy, w międzyczasie siekamy drobno koperek.
  5. Wrzucamy koperek, mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli lub pieprzu. Gotowe !

Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, możemy go zagęścić. W tym celu dodajemy łyżeczkę mąki rozbełtaną w odrobinie mleka/śmietanki/wody i zagotowujemy sos, stale go mieszając.

Prościzna, ale za to jaka pyszna !

A może spróbujesz zrobić pyszne i proste indyjskie danie Dal Shorba?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *