buraczane pesto
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY,  WEGAŃSKIE

Pesto z buraka

Absolutne odkrycie! Uwielbiam zielone pesto, dosłownie w każdej postaci. Ostatnio zostało mi kilka buraków, których nie zużyłam do sałatki i w końcu postanowiłam poeksperymentować z czerwonym kolorem. Wyszło lepiej, niż się spodziewałam ! Pesto z buraka to strzał w 10.

Zanim przejrzycie składniki, weźcie pod uwagę, że pesto to takie cudo, że możecie z nim naprawdę dużo kombinować. Nie trzymajcie się jakoś super ściśle listy produktów, bo z pewnością nawet jak trochę namieszacie, wyjdzie pyszne.

Składniki:  

  • 3-4 średnie ugotowane lub upieczone buraki (ja miałam gotowe, kupiłam już ugotowane)
  • garść orzechów włoskich (mogą być też piniowe albo nerkowce)
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • oliwa
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • słodzidło – ja użyłam syropu klonowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystko z wyjątkiem oliwy i przypraw wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Kiedy już będzie jednolita i aksamitna, dolewamy oliwę i blendujemy tak długo, aż osiągniemy wybraną przez siebie konsystencję. Niestety, ale trochę trzeba tej oliwy dać 😉 Pesto jest tłuste i trzeba to sobie z góry uzmysłowić. Dlatego jest takie pyszne ! Ja dodałam też odrobinę wody, bo było bardzo gęste.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i słodzidłem. Jeśli jest zbyt mdłe, dodajcie więcej soku z cytryny.

Do takiego pesto pasuje również tahini, możecie też dorzucić kilka oliwek itd. Kombinujcie !

Pesto podaję z makaronem, na wierzchu posypuję odrobiną fety (to już w wersji wegetariańskiej) i podprażonymi, solonymi pestkami słonecznika.

Dajcie koniecznie znać, czy Wam smakowało!

A może zamiast makaronu skusicie się na soczewicę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *