ZUPA CHRZANOWA Z SEREM
Zupa chrzanowa z serem, która idealnie zastąpi tradycyjny żurek na wielkanocnym stole. Jest pyszna! To delikatny krem z ostrym “kopniakiem” dzięki chrzanowi i idealnym akcentem w postaci twarogu wędzonego.
Składniki:
- ok. 3.5 l bulionu warzywnego
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- 2 cebule (ja użyłam jednej białej i jednej czerwonej)
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 duży por
- 2-3 serki topione o neutralnym smaku
- ok. 200 g tartego chrzanu
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 4-5 ząbków czosnku
- twaróg wędzony
- można dodać kawałek selera (ja akurat nie miałam)
- sól, pieprz
- majeranek, kurkuma
Wykonanie:
- W garnku na niedużej ilości oliwy podsmażamy poszatkowaną cebulę i por. Kiedy zeszklą się na złoty kolor, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki (i ewentualnie seler). Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy wszystko ok. 15-20 min, aż warzywa zmiękną.
- Wciskamy czosnek przez praskę i blenderem ręcznym lub kielichowym miksujemy zupę na krem.
- Następnie wlewamy śmietanę i serki topione, które musimy dobrze rozmieszać, by się rozpuściły. Na koniec dodajemy chrzan według upodobań – u mnie np. było to ok. 200 g ale możecie dać mniej lub więcej w zależności od tego, jak ostrą zupę lubicie – i jak intensywny w smaku posiadacie chrzan 😉
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, łyżeczką kurkumy oraz 2-3 szczyptami majeranku i ponownie na chwilę zagotowujemy.
- Gotowe! Krem podajemy z pokruszonym twarogiem wędzonym – dodajcie go koniecznie, ponieważ perfekcyjnie pasuje do tej zupy!
Jestem ciekawa, czy będzie Wam smakowało 🙂 Czekam zatem na Wasze komentarze!
Inne wielkanocne przepisy znajdziesz tutaj.