zupa chrzanowa z serem
OBIADY,  PRZEPISY,  WIELKANOC,  ZUPY

ZUPA CHRZANOWA Z SEREM

Zupa chrzanowa z serem, która idealnie zastąpi tradycyjny żurek na wielkanocnym stole. Jest pyszna! To delikatny krem z ostrym “kopniakiem” dzięki chrzanowi i idealnym akcentem w postaci twarogu wędzonego.

Składniki:

  • ok. 3.5 l bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule (ja użyłam jednej białej i jednej czerwonej)
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 duży por
  • 2-3 serki topione o neutralnym smaku
  • ok. 200 g tartego chrzanu
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • twaróg wędzony
  • można dodać kawałek selera (ja akurat nie miałam)
  • sól, pieprz
  • majeranek, kurkuma

Wykonanie:

  1. W garnku na niedużej ilości oliwy podsmażamy poszatkowaną cebulę i por. Kiedy zeszklą się na złoty kolor, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki (i ewentualnie seler). Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy wszystko ok. 15-20 min, aż warzywa zmiękną.
  2. Wciskamy czosnek przez praskę i blenderem ręcznym lub kielichowym miksujemy zupę na krem.
  3. Następnie wlewamy śmietanę i serki topione, które musimy dobrze rozmieszać, by się rozpuściły. Na koniec dodajemy chrzan według upodobań – u mnie np. było to ok. 200 g ale możecie dać mniej lub więcej w zależności od tego, jak ostrą zupę lubicie – i jak intensywny w smaku posiadacie chrzan 😉
  4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, łyżeczką kurkumy oraz 2-3 szczyptami majeranku i ponownie na chwilę zagotowujemy.
  5. Gotowe! Krem podajemy z pokruszonym twarogiem wędzonym – dodajcie go koniecznie, ponieważ perfekcyjnie pasuje do tej zupy!

Jestem ciekawa, czy będzie Wam smakowało 🙂 Czekam zatem na Wasze komentarze!

Inne wielkanocne przepisy znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *