Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami to danie, które robię ostatnio bardzo często. Dlaczego? Uwielbiam młodą kapustę! A że własnie mamy na nią sezon, polecam Wam z całego serducha przyrządzić te cudeńka. Wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1-2 woreczki kaszy jaglanej
- 300 – 400 g pieczarek
- 1 jajko
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
- Zaczynamy od dokładnego oddzielenia dużych liści kapusty. Wkładamy je do garnka/miski i zalewamy wrzątkiem na 2-3 min, aż zmiękną. Po tym czasie delikatnie je wyjmujemy, odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Następnie pozostałą część kapusty (całość) wkładamy do wrzątku na 5-10 min – możemy ją podgotować na małym ogniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, by później delikatnie oderwać kolejne liście – tyle ile się uda. Powinny być już wtedy miękkie.
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki (możemy je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
- Po ugotowaniu i wystygnięciu kaszy wsypujemy ją do miski i mieszamy razem z pieczarkami i cebulą. Przyprawiamy według uznania pieprzem, solą i majerankiem. Na koniec wbijamy 1 surowe jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na pojedyncze liście kapusty nakładamy ok. 1 dużą łyżkę farszu i zwijamy w ruloniki lub kopertki – jeśli mamy problem możemy pomóc sobie nitką lub szpikulcami.
- Tak przygotowane gołąbki podsmażamy w rondlu na oleju ok. 10-15 min na średnim ogniu. Możemy dodać trochę wody.
- Podajemy z ulubionym sosem, ja tym razem przygotowałam sos pieczarkowy, ale świetnie pasuje również koperkowy, serowy czy pomidorowy.
Koniecznie dajcie mi znać, jeśli spróbujecie je przyrządzić. Są naprawdę pyszne.
Smacznego !
A może zamiast gołąbków wegetariańskich wolisz kotlety ziemniaczane z serem cheddar?