Zupa orientalna wegańska
Zupa orientalna, do której wykonania dzisiaj Was zachęcam, może być ugotowana przy użyciu różnych warzyw. Podstawą są tu dobre, orientalne (w moim przypadku ulubionych indyjskie) przyprawy i mleczko kokosowe. Nie jest to jakaś “wykwintna” opcja, ale ta zupa jest prosta i szybka w wykonaniu, smaczna, a także wegańska. Taka klasyczna warzywna ale z nutką orientu.
Składniki:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1/2 pora
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- kawałek imbiru (2-3 cm)
- 3 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy: garam masala (lub np. mieszanka przypraw indyjskich), tymianek, kurkuma, kminek, kardamon, słodka papryka, chilli, sól, pieprz
Wykonanie:
- W dużym garnku podsmażamy na odrobinie wybranego oleju drobno posiekaną cebulę i por. Gdy nieco się zeszklą, dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jednocześnie wrzucamy przyprawy (z wyjątkiem pieprzu i soli), przesmażając je krótko razem z cebulą i porem. Dodajcie tyle, ile lubicie. Ja przeważnie wsypują wszystkiego po 1 łyżeczce, a chilli, kardamonu i kminku ok. pół łyżeczki.
- Do garnka wrzucamy drobno pokrojony batat, paprykę, pieczarki, cukinię i marchewkę. Podduszamy kilka minut podlewając odrobiną bulionu.
- Dodajemy kukurydzę i zalewamy wszystko resztą bulionu. Podgotowujemy kilka-kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną, a następnie wlewamy 2 puszki mleczka kokosowego.
- Na koniec wszystko ponownie zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i solą lub np. przyprawami typu vegeta (ja mam naturalną ekologiczną i świetnie się sprawdza) – według własnych upodobań. Jeśli zupa jest za mało wyrazista, dodajcie więcej przypraw indyjskich i chilli.
Podajemy np. z grzankami. Smacznego!
Jeśli lubisz takie smaki, koniecznie zrób wegańską zupę ze szpinakiem. Jest obłędna!
Jeden Komentarz
Kasia
Trzeba będzie spróbować