klopsy z tofu w sosie koperkowym
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY,  WEGAŃSKIE

Klopsy z tofu w sosie koperkowym – wegańskie

Klopsy z tofu próbowałam już robić wcześniej, ale nie były na tyle smaczne, by móc je tutaj pokazać. W końcu udało mi się stworzyć przepis, który naprawdę wpasował się idealnie w mój gust. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało 🙂

 

wegańskie klopsy z tofu

Składniki na klopsy:

  • 2 kostki tofu (tym razem użyłam wędzonego, bo lubię wyraźniejszy smak, ale może być zwykłe)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • kilka suszonych pomidorów z oleju (ok. 6 sztuk)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie

Składniki na sos: 

  • ok 300 ml bulionu
  • 1 łyżka margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło)
  • 200 ml śmietanki wegańskiej (w wersji wegetariańskiej zastępujemy śmietanką np. 18%)
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sok z połowy cytryny
  • słodzidło – ja użyłam syropu klonowego
  • sól, pieprz

Klopsy:

  1. Musimy rozdrobnić jak najbardziej tofu. Ja używam robota kuchennego. To samo robimy z cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem.
  2. Wszystkie rozdrobione składniki mieszamy ze sobą, dodajemy bułkę tartą, masło orzechowe, sos sojowy i doprawiamy do smaku ziołami. Jeśli sos sojowy nie sprawił, że masa jest wystarczająco słona, można ją doprawić solą i pieprzem.
  3. Z gotowej masy lepimy nieduże klopsiki (większe mogą nam się rozwalać na patelni). Masa musi być plastyczna. Jeśli jest za rzadka, koniecznie dodajcie więcej bułki tartej.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz i kładziemy pierwszego klopsika, sprawdzając, jak się smaży (jeśli się rozwala, w masie jest za mało bułki). Podsmażamy je dosłownie kilka minut do zrumienienia. Za długie smażenie może spowodować, że klopsiki mogą nieco się rozpadać.

Sos koperkowy:

  1. W rondelku rozpuszczamy margarynę/masło. Wlewamy bulion (ja swój na szybko przygotowuję wcześniej z gorącej wody i biokostki warzywnej), śmietankę, dokładnie mieszamy.
  2. Odlewamy nieco do szklanki i dokładnie rozprowadzamy w płynie mąkę ryżową, by nie powstały grudki. Następnie wlewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest za rzadki, dodajmy więcej mąki.
  3. Na koniec wrzucamy posiekany drobno koperek i sok z cytryny. Ponownie mieszamy i zagotowujemy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem i najważniejsze – dosładzamy do momentu, aż kwaskowatość cytryny idealnie skomponuje się nam ze słodkim smakiem. Sos nie powinien być ani za kwaśny, ani za słodki.

Klopsy z tofu podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami, np. surówką czy ryżem. Są równie pyszne na kolejny dzień, więc warto zrobić ich więcej.

Polecam Wam też koftę z warzyw i soczewicy.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *