Klopsy z tofu w sosie koperkowym – wegańskie
Klopsy z tofu próbowałam już robić wcześniej, ale nie były na tyle smaczne, by móc je tutaj pokazać. W końcu udało mi się stworzyć przepis, który naprawdę wpasował się idealnie w mój gust. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało 🙂
Składniki na klopsy:
- 2 kostki tofu (tym razem użyłam wędzonego, bo lubię wyraźniejszy smak, ale może być zwykłe)
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- kilka suszonych pomidorów z oleju (ok. 6 sztuk)
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
Składniki na sos:
- ok 300 ml bulionu
- 1 łyżka margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło)
- 200 ml śmietanki wegańskiej (w wersji wegetariańskiej zastępujemy śmietanką np. 18%)
- pęczek koperku
- 1 łyżka mąki ryżowej
- sok z połowy cytryny
- słodzidło – ja użyłam syropu klonowego
- sól, pieprz
Klopsy:
- Musimy rozdrobnić jak najbardziej tofu. Ja używam robota kuchennego. To samo robimy z cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem.
- Wszystkie rozdrobione składniki mieszamy ze sobą, dodajemy bułkę tartą, masło orzechowe, sos sojowy i doprawiamy do smaku ziołami. Jeśli sos sojowy nie sprawił, że masa jest wystarczająco słona, można ją doprawić solą i pieprzem.
- Z gotowej masy lepimy nieduże klopsiki (większe mogą nam się rozwalać na patelni). Masa musi być plastyczna. Jeśli jest za rzadka, koniecznie dodajcie więcej bułki tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz i kładziemy pierwszego klopsika, sprawdzając, jak się smaży (jeśli się rozwala, w masie jest za mało bułki). Podsmażamy je dosłownie kilka minut do zrumienienia. Za długie smażenie może spowodować, że klopsiki mogą nieco się rozpadać.
Sos koperkowy:
- W rondelku rozpuszczamy margarynę/masło. Wlewamy bulion (ja swój na szybko przygotowuję wcześniej z gorącej wody i biokostki warzywnej), śmietankę, dokładnie mieszamy.
- Odlewamy nieco do szklanki i dokładnie rozprowadzamy w płynie mąkę ryżową, by nie powstały grudki. Następnie wlewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest za rzadki, dodajmy więcej mąki.
- Na koniec wrzucamy posiekany drobno koperek i sok z cytryny. Ponownie mieszamy i zagotowujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem i najważniejsze – dosładzamy do momentu, aż kwaskowatość cytryny idealnie skomponuje się nam ze słodkim smakiem. Sos nie powinien być ani za kwaśny, ani za słodki.
Klopsy z tofu podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami, np. surówką czy ryżem. Są równie pyszne na kolejny dzień, więc warto zrobić ich więcej.
Polecam Wam też koftę z warzyw i soczewicy.
6 komentarzy
Bijin
Czy to ma duże znaczenie jaka mąka będzie użyta? Zwykła pszenna albo ziemniaczana chyba też się sprawdzi?
wegetari-anka
z pszenną też sos wyjdzie, ja wolę ryżową, gdyż wystarczy niewielka ilość i sos nie ma “mącznego” posmaku.
Bijin
Udało mi się dostać mąkę ryżową, więc zrobiłam wszystko jak w przepisie. Użyłam śmietanki sojowej własnej roboty. Wyszło świetne! Klopsiki bardzo dobrze się smażą, mają dobrą konsystencję, a sos świetnie się z nimi komponuje. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nieraz!
wegetari-anka
nawet nie wiesz, jak sie cieszę 🙂 super! dziękuję, że dałaś znać !
Dietetyk Na Walizkach
Super! Klopsy warzywne już widziałam, nawet w sklepie. Natomiast takie z tofu to dla mnie nowość, prezentują się smakowicie 🙂
wegetari-anka
polecam spróbować:) są naprawdę łatwe w wykonaniu 🙂