rolada biszkoptowa z owocami
PRZEPISY,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  TŁUSTY CZWARTEK,  WIELKANOC

Rolada biszkoptowa z owocami

Idealna na letnie przyjęcia, pasuje na wiele okazji. Rolada biszkoptowa z owocami jest przepyszna ! I warto dla niej zgrzeszyć kilkoma dodatkowymi kaloriami.

Składniki:

  • 4 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • cukier puder
  • truskawki, maliny, borówki lub inne owoce sezonowe
  • przygotowana wcześniej bita śmietana lub ulubiony krem (ja ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem)

Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach.
  2. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilkę do połączenia się składników.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do naszej masy, mieszając ostrożnie łyżką lub łopatką (krótko – do połączenia mąki z pianą).
  4. Masę wykładamy na blachę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy ok. 10 min (w zależności od piekarnika, sprawdzamy patyczkiem).
  5. Zaraz po upieczeniu musimy wykonać pewien manewr 😉 Wykładamy biszkopt “do góry nogami” z blachy na ściereczkę, którą wcześniej oprószamy dość obficie cukrem pudrem (tym samym na górze zostaje nam pergamin).
  6. Ostrożnie odrywamy papier, starając się, aby nie uszkodzić brzegów ciasta i od razu zawijamy razem ze ściereczką w rulon. To ważne, aby ciasto zawinąć jeszcze ciepłe – inaczej nie uda nam się wykonać rolady. Następnie pozostawiamy do całkowitego (!) ostygnięcia.
  7. Kiedy ciasto wystygnie, delikatnie rozwijamy rulon i smarujemy ciasto w środku bitą śmietaną albo ulubionym kremem, rozrzucamy też owoce (w moim przypadku były to truskawki pokrojone w cząstki, maliny i borówki) i z powrotem zawijamy dokładnie i dość ciasno roladę. Końcowy brzeg zostawiamy pod spodem.
  8. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy resztą bitej śmietany i dowolnie ozdabiamy. Ja starłam czekoladę, udekorowałam też roladę listkami mięty i pozostałymi owocami.

Smacznego!

Rolada biszkoptowa to nie Twój typ? Spróbuj ciasta pijak ! 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *