Rolada biszkoptowa z owocami
Idealna na letnie przyjęcia, pasuje na wiele okazji. Rolada biszkoptowa z owocami jest przepyszna ! I warto dla niej zgrzeszyć kilkoma dodatkowymi kaloriami.
Składniki:
- 4 jajka od szczęśliwych kurek
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- cukier puder
- truskawki, maliny, borówki lub inne owoce sezonowe
- przygotowana wcześniej bita śmietana lub ulubiony krem (ja ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem)
Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach.
- Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilkę do połączenia się składników.
- Mąkę przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do naszej masy, mieszając ostrożnie łyżką lub łopatką (krótko – do połączenia mąki z pianą).
- Masę wykładamy na blachę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy ok. 10 min (w zależności od piekarnika, sprawdzamy patyczkiem).
- Zaraz po upieczeniu musimy wykonać pewien manewr 😉 Wykładamy biszkopt “do góry nogami” z blachy na ściereczkę, którą wcześniej oprószamy dość obficie cukrem pudrem (tym samym na górze zostaje nam pergamin).
- Ostrożnie odrywamy papier, starając się, aby nie uszkodzić brzegów ciasta i od razu zawijamy razem ze ściereczką w rulon. To ważne, aby ciasto zawinąć jeszcze ciepłe – inaczej nie uda nam się wykonać rolady. Następnie pozostawiamy do całkowitego (!) ostygnięcia.
- Kiedy ciasto wystygnie, delikatnie rozwijamy rulon i smarujemy ciasto w środku bitą śmietaną albo ulubionym kremem, rozrzucamy też owoce (w moim przypadku były to truskawki pokrojone w cząstki, maliny i borówki) i z powrotem zawijamy dokładnie i dość ciasno roladę. Końcowy brzeg zostawiamy pod spodem.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy resztą bitej śmietany i dowolnie ozdabiamy. Ja starłam czekoladę, udekorowałam też roladę listkami mięty i pozostałymi owocami.
Smacznego!
Rolada biszkoptowa to nie Twój typ? Spróbuj ciasta pijak !
2 komentarze
Zuza
śeitnie się prezentuje 🙂
wegetari-anka
dziękuję, jest tez baaaardzo smaczna 🙂