Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Uwielbiam wszelkie tarty. Jednak tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to ta wersja, która najczęściej króluje na naszym stole.
Składniki na spód:
- 200 g mąki
- 1 jajko (oczywiście od szczęśliwych kurek)
- 125 zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na farsz:
- opakowanie świeżych liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku (lub według uznania)
- kilka suszonych pomidorów
- ok. 100 g fety
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz lub ulubione zioła
Farsz tak naprawdę można zrobić dowolny. Mogą być to także przesmażone boczniaki z cebulką, pieczarki, szparagi itp.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu tarty siekamy i łączymy ze sobą, wyrabiając ciasto lub używamy do tego robota kuchennego. Nie ugniatamy za długo, po wyrobieniu schładzamy w lodówce owinięte folią spożywczą ok. 15 min.
- Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko (najlepiej pomiędzy folią albo papierem pergaminowym), a następnie wykładamy nim formę do pieczenia. Ja miałam dwie mniejsze okrągłe formy, z podanej porcji wyszły 2 tarty. Ciastem wylepiamy również dość wysoko brzegi (aby zmieścił się farsz i sos.
- Następnie ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy ok. 15 – 20 min aż osiągnie lekko złocisty kolor. Pamiętajcie, że ciasto będziemy ponownie zapiekać z farszem, więc nie można go zbyt mocno spiec.
- Szpinak podsmażamy aż zmięknie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokruszoną fetę.
- Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą wszystkie składniki (należy dokładnie rozprowadzić mąkę), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ewentualnie ulubione zioła. (Możemy do sosu dodatkowo wkroić np. drobno posiekaną paprykę).
- Sos wylewamy na ciasto pokryte farszem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 min, aż masa się “ściągnie”. Pamiętajcie proszę, że czas pieczenia zależy od piekarnika. Masa powinna już nie być lejąca, lecz zwarta.
A jeśli lubisz szpinak i suszone pomidory, to może zamiast tarty spróbuj naleśników ?