Tarta z borówkami i jagodami – szybka
Tarta z borówkami i jagodami zanurzonymi w budyniu to jedno z moich ulubionych ciast “na szybko”.
Uwielbiam robić je latem, zmieniam czasami tylko owoce. Jest równie pyszna np. z truskawkami, a ostatnio robiłam ją z poziomkami zerwanymi w ogrodzie – mmmm!!!
Nie jest to żadne kulinarne dzieło, bo wykorzystuję do niej gotowy budyń, ale tak jak pisałam wcześniej – chodzi o fajny, ekspresowy efekt.
Składniki:
- 450 ml mąki
- 175 g margaryny
- 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
- ok. 5 łyżek wody
- 2 – 3 łyżeczki cukru (jeśli lubimy słodsze ciasta, możemy dodać więcej, ale moim zdaniem budyń i tak jest już dość słodki)
- gotowy budyń słodzony
- mleko (do budyniu) – ja użyłam roślinnego
Wykonanie:
- Zimną margarynę siekamy drobno, mieszamy z mąką, wodą, cukrem, skórką z cytryny i wyrabiamy ciasto.
- Gdy powstanie nam zbita, plastyczna masa od razu zabieramy się za wyłożenie nią formy do tarty. Nie schładzam ciasta w lodówce, udaje się bez tego zabiegu. Formę dokładnie wylepiamy ciastem, formując również dość wysokie brzegi, aby łatwo było nam później wlać budyń.
- Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185’C na ok. 20 min.
- Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
- Wykładamy ciasto i wylewamy na nie budyń.
- Na cieście układamy ulubione owoce i wkładamy z powrotem do piekarnika, piekąc do zrumienienia. Czasami wystarczy 10 min, czasami nieco więcej.
Ważne:
Robiłam te tarty w trzech różnych piekarnikach i za każdym razem czas pieczenia się różnił. Musimy uważać,by nie spalić ciasta – jak ładnie się zrumieni, jest gotowe.
A może wolisz przepyszną tartę cytrynową?
4 komentarze
Kasia
Doskonały letni deser.
Bardzo lubię połaczenie ciasta kruchego i budyniu.
🙂
wegetari-anka
no ja wlasnie tez , wolę czasem nawet zwykły budyń niż kremy 🙂
Kama
Wygląda przepysznie. Ja bardzo lubię takie połączenie ciasto i kwaśne owoce.
wegetari-anka
ja też właśnie:) dzieki za miły komentarz 🙂