tarta z borówkami
PRZEPISY,  SŁODKOŚCI

Tarta z borówkami i jagodami – szybka

Tarta z borówkami i jagodami zanurzonymi w budyniu to jedno z moich ulubionych ciast “na szybko”.

Uwielbiam robić je latem, zmieniam czasami tylko owoce. Jest równie pyszna np. z truskawkami, a ostatnio robiłam ją z poziomkami zerwanymi w ogrodzie – mmmm!!!

Nie jest to żadne kulinarne dzieło, bo wykorzystuję do niej gotowy budyń, ale tak jak pisałam wcześniej – chodzi o fajny, ekspresowy efekt.

 

tarta z jagodami

 

Składniki:

  • 450 ml mąki
  • 175 g margaryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
  • ok. 5 łyżek wody
  • 2 – 3 łyżeczki cukru (jeśli lubimy słodsze ciasta, możemy dodać więcej, ale moim zdaniem budyń i tak jest już dość słodki)
  • gotowy budyń słodzony
  • mleko (do budyniu) – ja użyłam roślinnego

Wykonanie:

  1. Zimną margarynę siekamy drobno, mieszamy z mąką, wodą, cukrem, skórką z cytryny i wyrabiamy ciasto.
  2. Gdy powstanie nam zbita, plastyczna masa od razu zabieramy się za wyłożenie nią formy do tarty. Nie schładzam ciasta w lodówce, udaje się bez tego zabiegu. Formę dokładnie wylepiamy ciastem, formując również dość wysokie brzegi, aby łatwo było nam później wlać budyń.
  3. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185’C na ok. 20 min.
  4. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
  5. Wykładamy ciasto i wylewamy na nie budyń.
  6. Na cieście układamy ulubione owoce i wkładamy z powrotem do piekarnika, piekąc do zrumienienia. Czasami wystarczy 10 min, czasami nieco więcej.

Ważne:

Robiłam te tarty w trzech różnych piekarnikach i za każdym razem czas pieczenia się różnił. Musimy uważać,by nie spalić ciasta – jak ładnie się zrumieni, jest gotowe.

A może wolisz przepyszną tartę cytrynową?

 

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *