Makaron w sosie kurkowym – wegański
Kiedyś nie jadłam żadnych grzybów. Teraz powoli znów się do nich przekonuję. Nigdy nie rozumiałam zachwytu np. nad kurkami, a od niedawna z chęcią je robię.
Makaron w sosie kurkowym przygotowałam tym razem w wersji wegańskiej, ale równie dobrze możecie zrobić go, używając produktów mlecznych. Wtedy użyłabym nieco słodkiej śmietanki lub przygotowała podobnie jak ten.
Składniki:
- opakowanie makaronu bezjajecznego (ok. 250 g, użyłam makaronu “kolanka”)
- 400 g kurek (2 opakowania)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 1 duża łyżka masła roślinnego
- 250 ml wegańskiej śmietany (użyłam owsianej)
- ok. 200 ml jogurtu sojowego
- pół pęczka koperku
- do przyprawienia: naturalna vegeta (ok 1 łyżka), pieprz
Wykonanie:
- Kurki dokładnie oczyszczamy. U mnie najlepiej sprawdza się sposób od skutecznie.tv
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju/oliwy. Następnie wsypujemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do zeszklenia kilka minut, dodając łyżkę vegety.
- Wsypujemy kurki, wyciskamy czosnek i dodajemy łyżkę margaryny (w wersji wegetariańskiej masła). Smażymy na średnim ogniu, aż grzyby puszczą sok i mocno “odparują”.
- Po wyparowaniu nadmiaru wody dodajemy śmietanę i jogurt, doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy do smaku.
- Na końcu wrzucamy posiekany drobno koperek, podduszamy ok. 15 minut, aż śmietana trochę zgęstnieje.
- Sos podajemy z makaronem, ale wiele osób łączy taki sos np. z ziemniakami.
Smacznego !
A może wolisz jednak makaron w sosie pieczarkowo – cukiniowym?