makaron w sosie kurkowym
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY,  WEGAŃSKIE

Makaron w sosie kurkowym – wegański

Kiedyś nie jadłam żadnych grzybów. Teraz powoli znów się do nich przekonuję. Nigdy nie rozumiałam zachwytu np. nad kurkami, a od niedawna z chęcią je robię.

Makaron w sosie kurkowym przygotowałam tym razem w wersji wegańskiej, ale równie dobrze możecie zrobić go, używając produktów mlecznych. Wtedy użyłabym nieco słodkiej śmietanki lub przygotowała podobnie jak ten.

Składniki:

  • opakowanie makaronu bezjajecznego (ok. 250 g, użyłam makaronu “kolanka”)
  • 400 g kurek (2 opakowania)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • 1 duża łyżka masła roślinnego
  • 250 ml wegańskiej śmietany (użyłam owsianej)
  • ok. 200 ml jogurtu sojowego
  • pół pęczka koperku
  • do przyprawienia: naturalna vegeta (ok 1 łyżka), pieprz

Wykonanie:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy. U mnie najlepiej sprawdza się sposób od skutecznie.tv
  2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju/oliwy. Następnie wsypujemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do zeszklenia kilka minut, dodając łyżkę vegety.
  3. Wsypujemy kurki, wyciskamy czosnek i dodajemy łyżkę margaryny (w wersji wegetariańskiej masła). Smażymy na średnim ogniu, aż grzyby puszczą sok i mocno “odparują”.
  4. Po wyparowaniu nadmiaru wody dodajemy śmietanę i jogurt, doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy do smaku.
  5. Na końcu wrzucamy posiekany drobno koperek, podduszamy ok. 15 minut, aż śmietana trochę zgęstnieje.
  6. Sos podajemy z makaronem, ale wiele osób łączy taki sos np. z ziemniakami.

Smacznego !

A może wolisz jednak makaron w sosie pieczarkowo – cukiniowym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *