skubaniec
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  SŁODKOŚCI,  TŁUSTY CZWARTEK,  WIELKANOC

Skubaniec

Ciasto Skubaniec według przepisu mojej Babci.

Składniki:

  • 4 większe jajka (tylko od szczęśliwych kurek!)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
  • ok. 200-300 g powideł albo np. dżemu agrestowego
  • przyda się folia spożywcza i forma na ciasto o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm

Wykonanie:

Ciasto wymaga wcześniejszego mrożenia, więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej niż samo pieczenie.

  1. 4 żółtka, szklankę cukru, mąkę, posiekaną kostkę margaryny oraz proszek do pieczenia łączymy dokładnie razem i wyrabiamy ciasto.
  2. Kulę ciasta dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy ciemne kakao i dalej zagniatamy, by składniki dokładnie się połączyły i kolor ciasta zmienił się na jednolity ciemny.
  3. Każdą kulę osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin do całkowitego zamrożenia.
  4. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180’C a formę do ciasta wykładamy pergaminem.
  5. Pierwszą jasną kulkę zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach równomiernie rozkładając w formie. Następnie gdzieniegdzie kładziemy kleksy z powideł – dość gęsto na pierwszej warstwie ciasta.
  6. Ubijamy 4 białka z 3/4 szklanki cukru na sztywną pianę i przykrywamy nią powidła.
  7. Na pianę ścieramy ponownie na grubych oczkach drugą kulkę ciasta, ale tym razem ciemną.
  8. Na wierzch ścieramy ostatnie jasne ciasto.
  9. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika na ok. 45 min, ale sprawdzamy dla pewności po ok. 40 min patyczkiem. Jasna warstwa powinna nabrać złocistego koloru a ciasto nie zostawać na patyczku.

Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, skubaniec można dodatkowo ozdobić lukrem.

Smacznego !

A może wolisz bardzo szybką tartę z borówkami i budyniem?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *