Ciasto czekoladowe z gruszkami – ekspresowe
Ciasto czekoladowe z gruszkami, które przygotowuje się naprawdę szybko i prosto.
Składniki:
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 2 gruszki średniej wielkości
Wykonanie:
- Margarynę z cukrem, wodą i kakao rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy (mieszając), by rozpuścić grudki kakao.
- Po zagotowaniu odlewamy 1/3 szklanki – wykorzystamy to na polewę.
- Po przestudzeniu naszej większej części dodajemy do niej mąkę krupczatkę, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i 3 żółtka.
- Dokładnie mieszamy, na koniec ubijamy pianę z 3 białek na sztywno i delikatnie łączymy ją łyżką z ciemnym ciastem, by było puszyste (nie używamy miksera).
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja miała 21 cm x 32 cm).
- Na wierzch wrzucamy drobno pokrojone w kostkę gruszki.
- Pieczemy w 180’C ok. 45 min, do suchego patyczka (w zależności od piekarnika może to był nieco mniej lub więcej czasu).
- Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu ciasta, ozdabiamy je odstawioną wcześniej polewą.
Ciasto dodatkowo możemy posypać np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
A może wolisz ciasto Skubaniec?