ciasto czekoladowe z gruszkami
BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  TŁUSTY CZWARTEK,  WIELKANOC

Ciasto czekoladowe z gruszkami – ekspresowe

Ciasto czekoladowe z gruszkami, które przygotowuje się naprawdę szybko i prosto.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 2 gruszki średniej wielkości

Wykonanie:

  1. Margarynę z cukrem, wodą i kakao rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy (mieszając), by rozpuścić grudki kakao.
  2. Po zagotowaniu odlewamy 1/3 szklanki – wykorzystamy to na polewę.
  3. Po przestudzeniu naszej większej części dodajemy do niej mąkę krupczatkę, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i 3 żółtka.
  4. Dokładnie mieszamy, na koniec ubijamy pianę z 3 białek na sztywno i delikatnie łączymy ją łyżką z ciemnym ciastem, by było puszyste (nie używamy miksera).
  5.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja miała 21 cm x 32 cm).
  6. Na wierzch wrzucamy drobno pokrojone w kostkę gruszki.
  7. Pieczemy w 180’C ok. 45 min, do suchego patyczka (w zależności od piekarnika może to był nieco mniej lub więcej czasu).
  8. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu ciasta, ozdabiamy je odstawioną wcześniej polewą.

Ciasto dodatkowo możemy posypać np. wiórkami kokosowymi.

Smacznego !

A może wolisz ciasto Skubaniec?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *