grzyby w occie
PRZEPISY,  PRZETWORY,  PRZYSTAWKI,  WEGAŃSKIE

Grzyby w occie

Grzyby w occie zawsze mam na półce w spiżarce. Przypominają mi rodzinne wypady do lasu wczesną jesienią i przywołują uśmiech.

Polecam zrobić Wam je samemu, cieszą oko i podniebienie!

Składniki:

  • grzyby (mi udało się zebrać sporo podgrzybków, ale mogą to być też borowiki, koźlarze, maślaki itd.)
  • ocet spirytusowy 10%
  • 2 cebule
  • cukier (ok. 0.5 szklanki) i sól
  • gorczyca (opakowanie), ziele angielskie, liście laurowe
  • woda

Proporcje podane mniej więcej na 1,5 kg grzybów.

Wykonanie:

  1. Grzyby bardzo dokładnie czyścimy i płuczemy w chłodnej wodzie.
  2. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  3. Po zagotowaniu grzyby zaczną wydzielać pianę – wówczas przelewamy je przez sito i jeszcze raz przepłukujemy wodą.
  4. Grzyby ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2  obrane cebule (całe) i 2 -3 łyżeczki soli. Następnie gotujemy je ok. 50 min.
  5. Grzyby ponownie przelewamy przez sito i wkładamy do umytych słoiczków – najlepiej, jeśli są niewielkie (idealnie sprawdzą się te po dżemach). Pamiętajmy, że słoik zapełniamy grzybami do połowy, maksymalnie do 3/4 wysokości.
  6. Osobno przygotowujemy zalewę octową: mieszamy razem 1 szklankę octu, 0.5 szklanki cukru i 3 szklanki wody. Wsypujemy paczkę gorczycy, kilkanaście ziaren ziela angielskiego – tak, by na każdy słoik przypadały ok 2-3 ziarenka – i tak samo robimy z liściem laurowym – by choć jeden przypadał na słoik.
  7. Zalewę octową zagotowujemy. Następnie wlewamy ją do słoiczków z grzybami (razem z przyprawami, rozdzielając je po równo).
  8. Zakręcone słoiki pasteryzujemy* w dużym garnku ok. 15 min.

*Pasteryzacja – na dno dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, na to słoiki, zalewamy je do 3/4 wysokości zimną wodą, garnek przykrywamy i zagotowujemy – gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 15 min).

Jeśli mamy małą cebulkę szalotkę, możemy ją również dodać do każdego słoiczka.

Tak przygotowane grzyby w occie świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do sosu tatarskiego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *