zapiekanka wegańska z tortilli
DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZEPISY,  WEGAŃSKIE

Zapiekanka wegańska z tortilli

Zapiekanka wegańska z tortilli to obiad, który zrobicie w mig. Zajrzałam do spiżarki i wzięłam do ręki wszystko, co wymagało natychmiastowego zużycia. Nie jest to przepis idealny, bo wykorzystałam w nim gotową fasolkę po bretońsku 😉

Składniki:

  • opakowanie tortilli (wykorzystałam 4 placki)
  • puszka fasolki w sosie pomidorowym
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka (użyłam słodkiej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g oliwek (wyszło mi mniej niż pół standardowego słoika)
  • ok. 100 g fety
  • wegański ser do zapiekania – według uznania
  • sól, pieprz, cukier

Używamy sporej patelni z głębokim dnem.

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dalej smażymy. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i wrzucamy je do cebuli i papryki. Uważamy, by czosnek się nam nie spalił, podsmażamy go dosłownie chwilkę.
  2. Następnie wlewamy całą puszkę fasolki. Podgotowujemy kilka minut i dodajemy pół puszki krojonych pomidorów. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i …cukrem. Cukier zmniejszy kwasowość dania, wsypałam 2 płaskie łyżeczki.
  3. Gdy sos zgęstnieje (większość soku z pomidorów wyparuje) dorzucamy oliwki i drobno pokrojony ser feta. Po minucie zdejmujemy patelnię z ognia.
  4. Formę do zapiekania (w moim przypadku była to zwykła tortownica, bo pasowała średnicą idealnie do tortilli) smarujemy cienką warstwą oleju. Na dno kładziemy jeden placek tortilli, na niego wykładamy cienką warstwę sosu, ser wegański do zapiekania, przykrywamy kolejną tortillą, rozsmarowujemy kolejną część sosu i tak dalej do momentu, kiedy skończy nam się sos. Mi wyszły 4 warstwy placków.
  5. Ostatni placek smarujemy cienko sokiem z pomidorów (może być z ich cząstkami), który został nam z puszki. Użyłam dosłownie 2-3 łyżek. Na górze nierównomiernie podarłam kilka plasterków wegańskiego sera do zapiekania.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na ok. 20-30 min (do zrumienienia sera na wierzchu).

Zapiekankę najlepiej kroi się, gdy “odstoi”. Nadaje się świetnie do odgrzewania.

Polecam Wam również zapiekankę wegańską z quinoa.

Przedmioty ze zdjęcia możecie zakupić w naszym sklepiku zero waste lub tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *